MEĐUNARODNA TJERALICA

'Građevinska barunica' pobjegla iz Slovenije

21.05.2013 u 22:06

Bionic
Reading

Slovenska policija potvrdila je u utorak da je raspisala međunarodnu tjeralicu za Hildom Tovšak nekadašnjom direktoricom Vegrada, građevinske tvrtke koja je prije dvije godine završila u stečaju, a 90-ih godina i utjecajnom političarkom, glavnom tajnicom jedne od tada vladajućih stranaka

Glasnogovornica policija Vesna Drole izjavila je da je potraga za Hildom Tovšak (63) koja se u subotu trebala vratiti u pritvor u Celju proširena, pa je izdan europski uhidbeni nalog, a stavljena je i na Interpolovu listu traženih osoba.

Tovšak je u travnju ove godine već osuđena na dvije godine zatvora zbog pronevjere i neovlaštenog korištenja tuđe imovine. U posrtanju tvrtke koja je na kraju završila u stečaju među ostalim je potrošila i sredstva iz sindikalnog fonda solidarnosti, a radnicima godinu dana nije isplaćivala plaće ni uplaćivala doprinose. Čeka ju još nekoliko sudskih postupaka s područja gospodarskog kriminala.

Nekada utjecajna 'građevinska barunica' postala je zbog poslovnih afera afera u kojima je sudjelovala, te veza s politikom, jedna od najomraženijih osoba u državi, te simbol 'zabluda slovenske tranzicije' i 'tajkunske porivatizacije', navode slovenski mediji.

Ministar za pravosuđe Senko Pličanič izjavio je u utorak da u roku dva dana očekuje izvješće voditelja specijalnog državnog tužiteljstva Harija Furlana kako se moglo dogoditi da Tovšak bude puštena iz pritvora unatoč sumnji da može pobjeći iz zemlje, a od glavnog državnog odvjetnika Zvonka Fišera izvješće koje će dati jasnu sliku o tome gdje je došlo do pogreške i jesu li potrebne zakonske izmjene kako se slični slučajevi ne bi događali ubuduće.