JAVNA RASPRAVA

Građevinari za, arhitekti protiv golfa na Srđu

25.01.2013 u 00:21

Bionic
Reading

U dubrovačkom kinu Sloboda večeras je održana javna rasprava o prijedlogu urbanističkog plana uređenja športsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem i turističkim naseljem Bosanka - sjever i Bosanka - jug, koja je trajala gotovo pet sati

Projekt izgradnje golf igrališta u turističkim zonama sa 240 luksuznih vila pobudio je veliko zanimanje Dubrovčana. Predstavnici građanske inicijative 'Srđ je naš', predvođeni Đurom Caporom na javnom su skupu još jednom prozvali dubrovačkog gradonačelnika Andru Vlahušića te ga zapitali 'do kada misli uskraćivati referendum građanima' te hoće li pozvati građane da zajednički odluče što će biti u Dubrovniku.

Gradonačelnik Vlahušić kazao je kako će među prvima potpisati zahtjev za referendum koji inicijativa 'Srđ je naš' pokreće 1. veljače.

Većina stanovnika naselja Bosanka tijekom rasprave bila je za projekt, ističući, uz ostalo, kako do sada nikoga nije bilo briga što se na Bosanki događa.

Projekt su podržali i predstavnici dubrovačkih građevinara, predvođeni predsjednikom ceha građevinara pri Gospodarskoj komori Dubrovnik Tomislavom Vuličevićem, koji je naglasio da je riječ o prostoru koji je zapušten, a jedino je tvrtka Razvoj golf ponudila neku ideju što s njime.

Protiv projekta bili su i predstavnici Društva arhitekata Dubrovnik, na čelu s predsjednicom Marijom Kojaković, koja je kazala kako se već nekoliko godina upozorava na nepravilnosti u projektu te kako je ova rasprava nezakonita jer se temelji na programu koji 2010. nije prihvaćen na javnoj raspravi.

Dio sudionika napustio je dvoranu nakon što je aktivist inicijative 'Srđ je naš' Igor Miošić zatražio od gradonačelnika Vlahušića da odgovori na pitanje kako, kao osuđena osoba, može obnašati bilo koju funkciju u gradu.

Projekt vrijedan 100 milijuna eura, pokrenut prije nekoliko godina, već duže vrijeme izaziva brojne polemike i različita mišljenja kako struke, tako i samih građana Dubrovnika. Među protivnicima projekta je i Društvo arhitekata Dubrovnik čije je stajalište da je riječ o megalomanskom projektu, a pod krinkom golfa krije se apartmanizacija Srđa.

Hrvatski ministar turizma Veljko Ostojić također je nedavno rekao da je riječ o nekretninskom projektu, a da je golf samo sredstvo za izgradnju nekretnina.

Dubrovačke udruge 'Srđ je naš' i Zelena akcija, danas su na konferenciji za novinare najavili prikupljanje potpisa za referendum o tom projektu, a referendumsko pitanje glasit će: 'Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja, a kojim se uz izgradnju igrališta za golf dopušta i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou Srđ'.

Prikupljanje potpisa počet će 1. veljače a potrebno ih je sakupiti osam tisuća, odnosno onoliko potpisa koliko iznosi 20 posto glasova biračkog tijela u Dubrovniku.