sve za lungomare

Građanska inicijativa za referendum u Puli: Dobili smo legitimitet DIP-a, sad nam treba 15 tisuća kuna

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 24.05.2022 13:57
  • Objavljeno 24.05.2022 u 13:57
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Predstavnici građanske inicijative za Lungomare u utorak su izvijestili o tehničkim pripremama oko prikupljanja potpisa za referendum u Puli te napomenuli kako su od Državnog izbornog povjerenstva dobili legitimitet i otvorili račun, a za tu im je akciju potrebno oko 15 tisuća kuna

"Do 15. lipnja izvijestit ćemo javnost o broju prikupljenih potpisa, nakon toga potpisi se šalju u državnu upravu na provjeru, a zatim Gradsko vijeće u roku od 30 do 60 dana mora raspisati referendum", rekao je član inicijative Aleksej Orel te dodao da bi se, prema njihovim procjenama, referendum trebao provesti krajem rujna ili početkom listopada.

Napomenuo je da su na konferenciju za novinare pozvani i svi vijećnici Gradskog vijeća, ali da se nitko od njih nije odazvao.

"To je njihov legitimitet, oni u vijeću mogu dizati svoju ruku, a zašto ne žele podržati nas građane, ostavljam njima na dušu", poručio je Orel koji je izrazio zadovoljstvo što se inicijativi, od osnivanja, priključilo oko 130 volontera te je primjetna zainteresiranost građana.

Potpisi će se, kaže, prikupljati na desetak lokacija u gradu i, premda odgovor još nisu dobili, nadaju se da će on biti pozitivan.

Član Inicijative Boris Stermotić dodao kako je građanska inicijativa "priča o svim onim savjesnim građanima koji interese zajednice stavljaju ispred svojih, kako bi ovaj grad bio bolji za život svima".

"Vi ne znate i niste svjesni koliko smo do sada prepreka doživjeli na ovom putu. Dovoljan je zarez, pogrešno tiskan papir i jedna loša izjava da sve padne u vodu. Mi se trudimo poštovati demokraciju i pravnu državu svim snagama", dodao je zamjerajući onima koji to ne čine i "priskrbljuju si nelegitimnim putevima šumu za nulu kuna".

Kako se danas čulo na pulskom Forumu, građanskom inicijativom žele "dati glas građanima te ih uključiti u proces odlučivanja o namjeni šume i sportske zone u jednoj od posljednjih priobalnih zelenih oaza u Puli."

"Hoće li Lungomare ostati sportsko-rekreacijska zona ili biti iskorišten u turističke svrhe, odluka je koja ne može biti donesena u nejasnim okolnostima i iza zatvorenih vrata, bez sudjelovanja javnosti", poručio je Orel podsjetivši kako predloženo referendumsko pitanje glasi: "Jeste li za izmjenu GUP-a Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni Lungomare ukinuti mogućnosti gradnje hotela, drugih kapaciteta i stambenih građevina?".

S druge strane, investitor, tvrtka Hotel Valkane, tijekom predstavljanja projekta izgradnje hotela odbacio je sumnje da će Puljanima zabraniti šetnju Lungomareom i kupanje na plažama kao i da investitor nema namjeru graditi izolirani resort, betonirati obalu, dirati u šetnicu koja je pomorsko dobro i pod upravljanjem je Grada.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!