'PREMALO DJECE'

Građanska inicijativa 'Hod za život' za potporu obitelji

12.05.2016 u 12:59

Bionic
Reading

Građanskom inicijativom 'Hod za život' želi se upozoriti da Hrvatska ima obvezu osigurati usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života jer bračni parovi u Hrvatskoj, uglavnom iz ekonomskih razloga, u prosjeku imaju jedno dijete manje nego što bi željeli, istaknuli su organizatori u četvrtak i pozvali sugrađane da im se iduću subotu pridruže na Trgu kralja Tomislava na 'prvom hrvatskom nacionalnom hodu za život'

Koordinatorica inicijative Hajdi Begović je kazala na konferenciji za novinare da prvi hrvatski nacionalni hod za život pod geslom 'Za život, obitelj i Hrvatsku' počinje okupljanjem na Trgu kralja Tomislava u 10 sati u subotu 21. svibnja. Okupljeni će se zatim uputiti preko Zrinjevca do Trga bana Jelačića gdje je organiziran kratak program koji će trajati do 14 sati.

'Inicijativom želimo podsjetiti da je svaki ljudski život jedinstven i nezamjenjiv, da od začeća do prirodne smrti ima neotuđivo dostojanstvo te ga trebamo  čuvati i štititi kao najvrjednije bogatstvo', rekla je Begović.

Ističući važnost društvene i ekonomske potpore obiteljima, kazala je da se ovakve inicijative organiziraju diljem svijeta i kao primjer navela Italiju, SAD, Veliku Britaniju, Poljsku i sl.

Begović upozorava kako je nužno pružiti konkretnu pomoć ženama koje razmišljaju o pobačaju iz ekonomskih razloga, zbog neinformiranosti ili pritiska okoline, a što prema njihovim informacijama 75 posto žena navodi kao razlog za pobačaj.

Kazala je kako 'činjenice da život čovjeka počinje začećem trebaju biti svima dostupne i da svi imaju pravo na informacije o tome'. 'Želimo iskazati svoju solidarnost s obiteljima jer država ima obvezu osigurati mjere za bolje usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života', dodala je.

Podsjetila je kako informacije s kojima raspolaže pokazuju da u Hrvatskoj bračni parovi imaju u prosjeku jedno dijete manje nego što bi željeli, a za to uglavnom navode ekonomske razloge.

'Hodajući zajedno svjedočit ćemo radost što živimo u Hrvatskoj u kojoj želimo podizati svoje obitelji i odgajati djecu', zaključila je Begović. Rekla je kako se odazvao poprilično velik broj ljudi i da su prijave još u tijeku, a hod će se održati bez obzira na vremenske uvjete.

Građansku inicijativu Hod za život čine udruge i zajednice građana, Život biraj, SKAC, U ime obitelji, Vigilare, Molitvena zajednica Srce Isusovo, Neokatekumenski put, Božja pobjeda te obitelji i pojedinci.