IPSOS PULS I NOVA TV

Građani su davno donijeli odluku o ulasku u EU

20.01.2012 u 20:00

Bionic
Reading

Prema terenskom istraživanju Ipsos Pulsa i Nove TV, većina građana o ulasku u Europsku uniju odlučila je prije nekoliko godina. Istraživanje je pokazalo i razloge euroskeptika

Prema istraživanju Nove TV, euroskeptika u Hrvatskoj je manje. Oni koji su protiv EU-a, tako misle većinom zbog stanja u samoj Uniji.

Oko 32 posto ispitanika misli da je EU pred raspadom i da nema smisla ulaziti u Uniju. 28 posto ispitanika protivi se jer misle da građani ne znaju posljedice i nemaju informacije. Svaki četvrti protivnik ulaska u Uniju misli da će stranci pokupovati nekretnine u Hrvatskoj, zemljišta i poduzeća. 23 posto građana misli da ćemo izgubiti suverenitet ili da će drugi odlučivati umjesto njih. Oko 17 posto ispitanika misli da Hrvatska još nije spremna, a 14 posto da će biti lošiji životni standard.

Među argumentima protiv ulaska je i iracionalna teza, a trenutačno je podupire devet posto ispitanika, da u Uniju ne treba ući jer ćemo tako biti opet u istoj državi sa Srbijom.

Odluku koju će potvrditi u nedjelju na referendumu, građani su donijeli odavno. Čak 28 posto građana odluku je donijelo prije više od 5 godina, njih 11 posto odlučilo se prije više od dvije godine, a 15 posto je odlučilo prije više od godinu dana. U posljednjih godinu dana odluku je donijelo 28 posto građana. U posljednjih 30 dana odlučilo je tek 9,3 posto.