ŠTO NAM DONOSI ODVAJANJE OTPADA

Građani se boje susjeda cinkera, novih troškova i visokih kazni

21.05.2014 u 07:37

Bionic
Reading

Od 1. srpnja, očekuje nas obavezno razvrstavanja otpada, ali i visoke novčane kazne u slučaju nepridržavanja novih propisa. Što o novoj zakonskoj regulativi misle hrvatski građani i koliko su uopće s novim propisima upoznati, istražila je zagrebačka Agencija za istraživanje tržišta MSA, a rezultati bi nas mogli zapanjiti ili možda neke i posramiti

Naime, pokazalo se kako mnogi ne znaju da ih očekuju kazne i do 10.000 kuna ako otpad završi u pogrešnoj kanti. Osim što se građani boje novih troškova i visokih kazni, strahuju i od susjeda koji bi ih mogli otkucati ako ne bi odvajali kućni otpad, a trećina priznaje da bi i sami rado svoje susjede zbog smeća prijavili!

Istraživanje agencije MSA, provedeno od 7. do 14. svibnja među 603 ispitanika na području cijele Hrvatske, pokazalo je da o detaljima novih propisa znamo zapravo malo iako smo prilično dobro ekološki osviješteni i u većini, barem deklarativno, podupiremo selektivno razvrstavanje smeća.

'Rezultati istraživanja pokazali su da je oko 60 posto građana upoznato s promjenama u zakonskoj regulativi, a koje stupaju na snagu 1. srpnja 2014. Vrlo je zanimljivo da čak 90 posto građana podupire zakonsku regulativu koja nameće obavezno razvrstavanje otpada. Nadalje, oko 65 posto građana tvrdi da već sada, i bez zakonske regulative, ima praksu razvrstavanja otpada na papir, plastiku, metal i biootpad', kažu u Agenciji MSA koja je provela istraživanje.

Utvrdili su da je, unatoč tome, većina građana neinformirana o nadolazećim zakonskim promjenama po ovom pitanju. Samo osam posto građana smatra da je vrlo dobro upoznato s promjenama koje stupaju na snagu za manje od mjesec i pol, 42 posto građana smatra da je samo djelomično upoznato, a 40 posto građana uopće nije upoznato s promjenama u odlaganju otpada koji će uskoro postati obaveza svakog kućanstva.

Strah od novih troškova

Osim nezadovoljstva visinom kazni, čak 63 posto građana izrazilo je nezadovoljstvo postojećom infrastrukturom za zbrinjavanje otpada u naseljima. Nadalje, većina građana, njih 52 posto, smatra da će im nova obveza razvrstavanja smeća povisiti troškove života i da će im utjecati na kućni budžet.

'U skladu s tom neupoznatošću, većina građana, 55 posto, ne zna ni za podatak da će se od 1. srpnja novčano kažnjavati pojedinci koji se neće pridržavati odredaba o obaveznom razvrstavanju otpada. No nakon što je građanima rečeno da su predviđene novčane kazne u visini do 10.000 kuna, trećina građana, ili 33 posto, izjasnila se kako ne podupire novčane kazne po ovom pitanju. S druge strane, 47 posto podupire novčane kazne, ali smatraju da bi trebale biti niže od predviđenih', predstavili su dobivene podatke u MSA-u.

No hrvatski građani zacijelo će se pridržavati novih propisa o selektivnom odlaganju smeća, jer prema istraživanju, čak 44 posto boji se da bi ih susjedi mogli prijaviti u slučaju da ne razvrstavaju otpad. S druge strane, 33 posto građana izjavilo je da bi prijavilo svoje susjede ako ih uoče da se ne pridržavaju novih zakonskih pravila o razvrstavanju otpada.