ISTARSKI SDP UPOZORAVA

'Građani Pule, Rovinja, Dubrovnika i Varaždina imaju isto pravo na inovativne lijekove kao i oni u Zagrebu ili Rijeci'

18.06.2018 u 13:14

Bionic
Reading

Potpredsjednik SDP-a i saborski zastupnik Peđa Grbin i predsjednica pulskog SDP-a Sanja Radolović poručili su ponedjeljak da je neprihvatljiva odluka HZZO-a po kojoj će novi inovativni lijekovi od sada biti dostupni samo u kliničkim bolničkim centrima (KBC) u Rijeci, Zagrebu, Osijeku i Splitu.

"Novi inovativni lijekovi poput pembrolizumaba za rak pluća i rak debelog crijeva ili ramucirumaba za rak želuca jednako su pravo građana Pule, Rovinja, Dubrovnika i Varaždina, kao i onih iz Zagreba ili Rijeke", istaknuo je Grbin na konferenciji za novinare.

"Kada u bolnicama postoje uvjeti i znanje, a u Puli, Varaždinu i Zadru itekako postoje, zahtjev da pacijenti bolesni od raka putuju u Zagreb, Split, Osijek ili Rijeku je čista diskriminacija koja pokazuje stupanj nebrige državne HDZ-ove vlasti prema građanima svoje zemlje", ustvrdio je Grbin.

Smatra li HDZ-ova vlast kako je u redu da istarski pacijenti oboljeli od raka, a godišnje ih od raka pluća oboli oko 120, te od raka debelog crijeva oko 50, moraju putovati u Rijeku ili Zagreb zbog terapije? Smatra li da su građani Istre, Varaždina, Zadra, Slavonskog Broda ili Dubrovnika građani drugog reda koji ne uživaju pravo na punu zdravstvenu zaštitu, pita Grbin.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji se pretvara u grobara hrvatskog zdravstva, najavio je poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja, a mi mu poručujem: "E, nećeš! Dok svim građanima Hrvatske ne osiguraš zdravstvenu zaštitu pod jednakim ili barem sličnim uvjetima na to nemaš nikakvo pravo", kaže Grbin.

  • +24
Bolnica u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

Sanja Radolović ocijenila je kao ključan problem istarskog zdravstva nedostatak kadrova, odnosno odljev medicinskog osoblja u inozemstvo i u privatnu praksu. "Država ne poduzima nikakve konkretne mjere za sprečavanje odlaska liječnika u inozemstvo, a trebala bi to pokušati kroz jačanje pravne sigurnosti liječnika, ulaganje u stručno usavršavanje i mjere za poboljšanje kvalitete njihova svakodnevnog života, poput rješavanja stambenog pitanja.

Tome potvrđuje podatak da je od 79 pulskih specijalizanata svega njih 11 u pulskoj Općoj bolnici, dok su ostali raspoređeni po KBC-ovima, a pulska bolnica im plaća specijalizaciju. Istovremeno pulska je bolnica suočena s nedostatkom kadrova i mora povlačiti liječnike specijaliste na rad u hitnu službu, čime se znatno produžavaju liste čekanja.

Ministarstvo zdravstva treba riješiti problem specijalizanata i omogućiti barem kratkoročno povlačenje specijalizanata u pulsku bolnicu kako se ne bi dovodilo u pitanje pružanje zdravstvene usluge, povećavale liste čekanja i odgađali operativni zahvati, rekla je Radolović.