UOČI FINALA SP-A

Građani prosvjeduju protiv ksenofoba i Kolege

30.01.2009 u 12:17

Bionic
Reading

Nova građanska inicijativa 'Navijajmo srcem, a ne šakama' uoči finalnog susreta Svjetskog rukometnog prvenstva prosvjedovat će protiv ksenofobnih izgreda pojedinaca i postupka zadarskog gradonačelnika Živka Kolege, koji su ostavili tamnu mrlju na ovom događaju

Mirno okupljanje će se održati u nedjelju u 14 sati ispred zagrebačke Arene, gdje će pripadnici ove inicijative građana nositi zastave zemalja sudionica prvenstva.

Cilj inicijative je senzibilizirati hrvatsku javnost za temu suzbijanja nasilja i govora mržnje na sportskim manifestacijama, ali i izvan sportskih terena.

Inicijativa 'Navijajmo srcem, a ne šakama' poziva i Hrvatski rukometni savez i Hrvatski olimpijski odbor da osude ovakve ispade te pošalju jasnu poruku da nasilje i navijanje ne idu zajedno.

'Ne želimo da nas govor mržnje i nasilje predstavljaju među građanima drugih zemalja i da bacaju sjenu na naše sportske i ine uspjehe. Osuđujemo postupke nasilne manjine te smo uvjereni da se ti izgredi u budućnosti mogu spriječiti. Sustavnim educiranjem o ljudskim pravima, razvijanjem kulture dijaloga i kulture nenasilnog življenja odgojili bismo nove generacije, za koje bi ovakvi izgredi bili jednostavno neprihvatljivi', kažu iz ove građanske inicijative.

Podsjetimo, zadarski gradonačelnik Živko Kolega je proteklog tjedna, pravdajući se revoltom građana zbog postavljanja srpske zastave na zadarskom Narodnom trgu, s trga skinuo sve zastave zemalja sudionica.

Uslijedili su ksenofobični napadi na makedonske navijače, razbijanje automobila predsjednika košarkaškog kluba Hemofarm iz Vršca te paljenje srpske zastave na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića.

Finale Svjetskog prvenstva u rukometu stoga je prava prilika da barem donekle speremo ljagu s istupa neodgovornih pojedinaca, koji su nas još jednom nagnali da se zapitamo jesmo li uopće u stanju organizirati manifestacije međunarodnog karaktera.