zanimljivi rezultati

Građani presudili: Pozdrav 'za dom spremni' mora otići u povijest, rasprave o ustašama i partizanima treba prekinuti

11.09.2019 u 21:15

Bionic
Reading

U istraživanju Promocije plus RTL Danas otkriva što građani misle o simbolima NDH i jesu li za zabranu poklika "Za dom spremni". RTL je pitao 1300 građana podržavaju li nedavnu presudu Visokoga prekršajnog suda kojom se kažnjava pozdrav "ZDS" iz pjesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Thompsona.

Gotovo polovina hrvatskih građana, točnije 48 posto ispitanih, ne podržava presudu Visokoga prekršajnog suda. Podršku sudskoj odluci daje gotovo 42 posto ispitanika. Ne zna ili nema stav o tome njih osam posto, a dva posto ispitanika ne želi se izjasniti o ovoj temi.

Rezultati pokazuju da velika većina hrvatskih građana ima stav o ovome, iako su jasno podijeljeni. Zanimljivo je da su birači najvećih stranaka u identičnom postotku izrazili stav ZA ili PROTIV: 70,5 posto HDZ-ovaca je protiv presude, a jednako toliko SDP-ovaca je za presudu.

Istraživanje je odgovorilo i na pitanje o tome što građani uopće misle o pozdravu "ZDS" te je pokazalo jesu li podijeljeni.

Podijeljeni su, no većina bi ipak da ovo prestane biti važnom temom. Tako najveći udio ispitanika, njih 28,4 posto, kaže da "ZDS" mora otići u povijest, a Hrvatsku valja okrenuti budućnosti i završiti priče o 1941. i 1945. Još 21,4 posto građana bi čak prekinulo sve rasprave o ustašama i partizanima na 30 godina.

Oko 19 posto građana smatra da je "ZDS" pozdrav kojim se u Domovinskom ratu koristio dio hrvatskih branitelja. 11,4 posto ispitanih smatra ga povijesnim hrvatskim pozdravom, a ustaškim pozdravom iz Drugoga svjetskog rata smatra ga devet posto ispitanika. Stav o njemu nema 6,5 posto ispitanih, za gotovo 3 posto njih pozdrav je neprihvatljiv, osim za iskazivanje pijeteta poginulim pripadnicima HOS-a. Nešto više od jedan posto ispitanika ne želi se izjasniti.

Tih koji bi zabranili je manje nego onih koji su protiv takve zabrane. Prema RTL-ovu istraživanju, zabrani pozdrava protivi se čak 45 posto ispitanih. Za zabranu u svakom obliku je nešto više od 30 posto ispitanika, a za zabranu pozdrava, ali ne u znaku HOS-a, na grbu i spomenicima poginulim pripadnicima, gotovo 13 posto ispitanih.

Oko tri posto građana bi "Za dom spremni" ostavili samo na spomenicima HOS-ovcima. Stav o ovome nema 8,5 posto ispitanika, a pola posto se nije željelo izjasniti. Dakle, većina je Hrvata protiv zabrane.