16 GLASAČKIH MJESTA

Građani Ploča izlaze na referendum o izgradnji TE na ugljen

25.01.2015 u 09:31

Bionic
Reading

Pločani izlaze na referendum na kojem će se izjasniti jesu za ili protiv izgradnje termoelektrane na ugljen u njihovom gradu. Taj referendum nije obvezujući, ali kako bi bio važeći, na njega mora izaći više od 50 posto biračkog tijela, to jest najmanje 4351 osoba iz grada Ploča. Do 19 sati otvoreno je 16 glasačkih mjesta, odnosno građani će se moći izjasniti na istim mjestima na kojima izlaze na izbore, a referendum će koštati oko 50.000 kuna

Predlagatelj inicijative za gradnju termoelektrane snage 800 MW na ugljen u industrijskoj zoni Luke Ploče je tvrtka kćer Luke Ploče d.d., Luka Ploče energija d.o.o., a projekt ima potporu resornog ministarstva gospodarstva. Investitori još nisu poznati, a neslužbeno se može čuti kako će se u pregovore i pronalazak partnera stupiti tek nakon možebitnog uspješnog rješavanja administrativnih prepreka.

Protiv termoelektrane se svojedobno na jednoj od skupština izjasnila i Županija dubrovačko-neretvanska, a u Pločama je protiv tog projekta na dva prosvjeda u organizaciji Građanske inicijative Pravo na zdrav život, izašlo više tisuća ljudi.

Gradsko vijeće Ploča je u listopadu prošle godine donijelo Deklaraciju kojom se protive izgradnji termoelektrane Ploče i u toj Deklaraciji je navedeno kako će se građani pozvati na izjašnjavanje putem referenduma. Iako je referendum bio zakazan za 11. siječnja, zbog pada kvoruma na sjednici u prosincu prošle godine, Gradsko vijeće ga je potvrdilo tek na Badnjak i za novi datum odredilo nedjelju 25. siječnja.