POVRATAK PESIMIZMA

Građani gube povjerenje u Josipovića i Milanovića

Josipović Milanović

Josipović Milanović

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Zoran Milanović i njegov kabinet ovoga tjedna obilježavaju 100 dana u Banskim dvorima. Dnevnik Nove TV s partnerom, agencijom IPSOS PULS, objavljuje CROBAROMETAR iz kojeg je vidljivo da se pesimizam vratio u zemlju

Prvi put od dolaska nove vlade, više građana misli da zemlja ide u pogrešnom smjeru. Njih je 49 posto, a 37 posto građana misli da zemlja ide u dobrom smjeru. Još prije mjesec dana 46 posto građana mislilo je da se ide u dobrom, a njih 40 posto u lošem smjeru.

Zanimljivo, navodi Nova TV, potpora za smjer kojim ide zemlja pala je kod birača vladajuće koalicije, sada tako misli 65 posto SDP-ovaca i 55 posto HNS-ovaca, a još prije mjesec dana u pozitivan smjer vjerovalo je više od 70 posto tih birača.

Ali zato sada svaki treći HDZ-ovac misli da zemlja ide u dobrom smjeru, dok je to prije mjesec dana mislio svaki četvrti birač te stranke.

PADOM DO POVRATKA U 2006.
Dolazak nove vlasti doveo je do povratka optimizma, no očekivano i do njegovog pada s prvim potezima Vlade. Nastavi li se pad ovim tempom, u lipnju ćemo doći do očekivanog pesimizma koji je bio praktički od 2006. godine. Sljedeća dva mjeseca za Vladu su ključna - ili će zaustaviti pad ili ćemo završiti u pesimizmu.

VLADINA POLITIKA I DALJE POZITIVNA

Vlada svojom politikom uživa visokih 51 posto, ali je tu isto zamjetan pad sa 59 posto potpore prije mjesec dana. Istodobno raste broj protivnika Vladine politike i sada ih je 37 posto, dok ih je u veljači bilo 28 posto.

Pad potpore Vladinoj politici Zoran Milanović može tražiti dominatno kod birača HNS-a, gdje je potpora pala sa 78 na 64 posto, ali i laburista koji su sa 59 posto sada pali na 34 posto potpore. SDP-ovi birači sada sa 87 posto podupiru Vladinu politiku.

Vladina politika i dalje je najjača u vanjskoj politici sa 50 posto, slijedi socijalna politika sa 43 posto, potom gospodarstvo sa 42 posto i posljednje financije sa 40 posto.

SDP NEOKRZNUT – NARODNJACI PADAJU - HDZ NA DNU
Nakon 100 dana na vlasti SDP više ne raste, sada su na potpori od 32,7 posto. To je prvi mjesec nakon prošlog kolovoza da im potpora ne raste, već su unutar statističke pogreške nazadovali. Zato je HDZ u ožujku završio na 17 posto. Očito su unutarstranački izbori dodatno stajali tu stranku s jednim od najlošijih rejtinga posljednjih godina.
Laburisti su treća opcija sa 7,1 posto, oni od parlamentarnih izbora stalno rastu, ali zato pada HNS i ožujak završava na 3,9 posto. Njihov pad je blag, ali od kolovoza 2011, kad su imali 7,1 posto, postaje zabrinjavajući.


POPULIZAM PROLAZI

Potpora Nezavisnoj listi Ivana Grubišića raste i sada je na 3,9 posto, a HSS na 3,5 posto. Pravaši Ante Starčevića su na 3,4 posto, a HDSSB na 3,2 posto. Sve te stranke lijevo ili desno slove i kao populističke opcije i u ožujku su profitirale. HSU je na 2,9 posto. Ostale opcije uzimaju 11,4 posto, a neodlučnih je 11,5 posto.

SABORU DVOJKA, VLADI I PREDSJEDNIKU TROJKA
Školskim ocjenama Vlada ima 2,82 i bilježi pad. Predsjednik isto bilježi pad, a dobio bi ocjenu 3,53. Sabor pak ima ocjenu niže i sada je to 2,38. Ovo je značajan pad potpore, a prvi put veći pad bilježi i predsjednik.

PREDSJEDNIK 'KAŽNJEN' SLUČAJEM ZAMP
Predsjednik Josipović u ožujku bilježi značajan pad potpore i sada uživa potporu 78 posto birača, a do prije mjesec dana imao je potporu njih 84 posto. To je predsjednikov najlošiji rejting u posljednjih godinu dana.

Premijer Milanović bilježi pad potpore i sada uživa povjerenje 64 posto građana u odnosu na 70 posto prije mjesec dana. Jadranka Kosor pala je na niskih 25 posto potpore, što je njezin drugi najlošiji rejting u godinu dana.

Predsjednik s više od 90 posto uživa potporu birača vladajuće koalicije, ali i 64 posto HDZ-ovih birača. Premijer ima 90 posto potpore birača svoje koalicije, ali i 45 posto HDZ-ovih birača. Jadranka Kosor uživa potporu 64 posto birača svoje stranke ili najniže u posljednjih godinu dana.

NARODNJACI VOLE JOSIPOVIĆA, MILANOVIĆA, GRUBIŠIĆA, ČAČIĆ TEK ŠESTI
Zanimljivo je raspoloženje birača HNS-a. Njima su najdraži predsjednik i premijer, potom laburisti Dragutina Lesara sa 84 posto. Ivan Grubišić ima 73 posto, Boris Šprem 65 posto, a tek na šesto mjesto dolazi predsjednik HNS-a Radimir Čačić s potporom 57 posto svojih birača.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!