FINSKI PREMIJER:

'Građani eurozone više ne smiju spašavati banke'

  • Autor: tportal.hr/AFP
  • Zadnja izmjena 27.03.2013 11:31
  • Objavljeno 27.03.2013 u 11:31
Finski predsjednik Vlade Jyrki Katainen

Finski predsjednik Vlade Jyrki Katainen

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Finska je zatražila da se porezni obveznici u eurozoni ubuduće pošteđe od spašavanja posrnulih banaka. 'Svugdje u Europi trebamo se okretati prema normalnoj tržišnoj ekonomiji, u kojoj vlasnici i investitori snose gubitke u slučaju propasti banke', izjavio je finski premijer Jyrki Katainen tijekom svojeg jučerašnjeg govora o Europi u Helsinkiju

Katainen je izrazio nadu da će Europskoj bankarskoj uniji, čije je osnivanje u tijeku, to poslužiti kao osnovni princip.

'U suprotnom, održat će se aktualna situacija u kojoj porezni obveznici plaćaju za propast banaka', ustvrdio je finski premijer.

Prema planovima za osnivanje bankarske unije, predviđa se formiranje mehanizma za spas posrnulih banaka, u okviru kojega će dioničari, vjerovnici i, ukoliko bude potrebno, štediše s velikom ulozima snositi troškove restrukturiranja banaka.

U Finskoj, jedinoj državi članici eurozone koja je uspjela zadržati vrhunski kreditni rejting AAA, raste nezadovoljstvo poreznih obveznika prema ideji da sudjeluju u spašavanju drugih zemalja.

Nedavno istraživanje javnog mnijenja, provedeno po narudžbi finske javne radiotelevizije YLE, pokazalo je da polovica Finaca više ne želi financirati pakete financijske pomoći u inozemstvu, čak ukoliko to podrazumijeva raspad eurozone.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!