PROSLAVA PRAVOSLAVNOG BOŽIĆA

'Građane druge vjere i nacije ne toleriram, nego s njima živim'

04.01.2013 u 18:05

Bionic
Reading

Povodom pravoslavnog Božića, Srpsko narodno vijeće održalo je tradicionalni domjenak, na kojem se pojavio gotovo sav politički vrh. Iako se predsjednik Josipović bez objašnjenja nije pojavio, među čestitarima su ipak bili premijer Zoran Milanović, predsjednik Sabora Josip Leko, izaslanik predsjednika RH Siniša Tatalović, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, ministri Rajko Ostojić, Arsen Bauk, Predrag Matić Fred, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, saborski zastupnici te drugi državni dužnosnici

Kao i svake godine, domjenak SNV-a privlači sve više i više ljudi, a iznimke nije bilo ni ove godine, kada je ipak izostao predsjednik Josipović. Poruka njemu, ali i nekima drugima u državi mogla se iščitati iz prigodnog govora predsjednika SNV-a Milorada Pupovca

'Na ovom mjestu i od mene sigurno neće biti prošlo vrijeme, sigurno neće biti poruka koje će na specifičan način produbljivati ono što u ovoj zemlji ne treba produbljivati, a to su nesporazumi i netolerancija. Tolerancija je ono što u godini u koju smo ušli očekujemo. Očekujemo da jačamo toleranciju u međuetničkim, međuvjerskim i međupolitičkim odnosima. Očekujemo da ono što smo u toleranciji razvili bude učvršćeno, a ono što nismo uspjeli učvrstimo. Mi želimo da institucije srpske u RH budu podržane. Mi ni u prošloj ni ovoj godini ne želimo patronat niti destrukciju organizacija koje smo stvarali godinama. Želimo da u ovoj godini prema institucijama srpske zajednice i svih drugih manjinskih zajednica bude više tolerancije. Da prema razlikama koje postoje u društvu, koje nisu dobile institucionalnu formu, ali se zakonom omogućavaju, bude više tolerancije', zaželio je u svom govoru Pupovac, koji je Vladu pozvao na dodatan rad na povratku srpskih izbjeglica i obnovi njihovih kuća, ali i na zajednički posao na ekonomiji rada.

Međutim, s njegovom željom za tolerancijom nije se mogao složiti premijer Zoran Milanović

'Riječ tolerancija ima svoju primarnu primjenu u mehanici i fizici i odnosi se na trpljenje, na toleranciju prema hrđi, oksidaciji i odnosi se na ono što je negativno. Ja druge građane u ovoj zemlji, druge vjere i nacije, ne toleriram – ja s njima živim, i to čak nije suživot, to je život. Znam da sam dosadan, ali ta mala razlika velika je koliko je jezik velik, koliko je leksik velik, koliko je porijeklo riječi veliko. Mi se ne toleriramo, mi živimo zajedno. Toleriramo nepogode i njima se prilagođavamo, a jedni drugima nismo nepogoda', rekao je Milanović, koji se u svom obraćanju osvrnuo i na dvojezičnost i zdravstveni odgoj.

Okupljenima su se obratili i predsjednik Sabora Josip Leko, izaslanik predsjednika RH Siniša Tatalović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Osim prigodnih govora, svake godine na domjenku SNV-a dodjeljuju se i nagrade. Ove godine nagrade su dobili - Tatjana Musić Olujić za doprinos razvoju institucija srpske zajednice, Mirjana Galo za humanost i pravednost, bivši predsjednik Stjepan Mesić za doprinos očuvanju vrijednosti antifašizma, a nagrada za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa posthumno je dodijeljena Josipu Reihl-Kiru.

Na kraju domjenka Pupovac je s gostima podijelio česticu - tradicionalnu pogaču koju uoči pravoslavnog Božića dijele članovi obitelji.