ROK PRED VRATIMA

Grad Zagreb poziva suvlasnike zgrada u projekt 'zelena dvorišta'

13.09.2023 u 13:40

Bionic
Reading

Zagrebački Gradski ured za prostorno uređenje pozvao je zainteresirane suvlasnike višestambenih zgrada da preko predstavnika suvlasnika do kraja rujna iskažu interes za sudjelovanje u provedbi pilot-projekta zelene urbane obnove dvorišta

Cilj je tog pilot-projekta je, kako su istaknuli u Gradskoj upravi, "ispitivanje učinkovitih procedura, alata i modela partnerstva s građanima u planiranom projektu zelene urbane obnove zagrebačkih dvorišta".

Fokus provedbe je središte Zagreba - blokovska struktura Donjeg Grada, Medveščaka, dijelova Črnomerca, Maksimira i sjeverne Trešnjevke, za koji je zbog guste gradnje i velikih udjela izgrađenih i asfaltnih površina karakteristično jače zagrijavanje u odnosu na rahlije izgrađene dijelove grada, odnosno pojava urbanog toplinskog otoka, naglasili su.

Iz Gradske uprave izvijestili su da će posebnom gradskom odlukom, od sljedeće godine, omogućiti stručnu i financijsku pomoć suvlasnicima stambenih zgrada koji iskažu želju za uređenjem svoga blokovskog dvorišta.

"Grad će preuzeti pripremu projekata i sudjelovati u uređenju dvorišta kako bismo zajedno stvorili zelenija i ugodnija okruženja za nas i buduće generacije", poručili su.

Suvlasnici višestambenih zgrada iskaz interesa za sudjelovanje u provedbi pilot-projekta zelene urbane obnove dvorišta trebaju dostaviti Gradskom uredu za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne poslove, na adresu e-pošte: zelena.dvorista@zagreb.hr.

Potpise većine suvlasnika kojima potvrđuju suglasnost za provođenje pilot-projekta na njihovoj nekretnini bit će potrebno dostaviti naknadno, na poziv nadležnog gradskog upravnog tijela, u slučaju odabira kao pilot-lokacije, kažu u zagrebačkoj Gradskoj upravi.