GONG OTKRIVA

Grad Zagreb imenuje bez pitanja

31.10.2012 u 21:22

Bionic
Reading

GONG izražava nevjericu zbog imenovanja Vanje Škorić (ako je riječ o višoj pravnoj savjetnici GONG-a) članicom Povjerenstva za izradu, provedbu i praćenje programa za suzbijanje korupcije za Grad Zagreb, objavili su iz te nevladine organizacije

Oni su sa službenih internetskih stranica Grada Zagreba doznali da je u navedeno Povjerenstvo, na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja Gradske skupštine Grada Zagreba, na sjednici održanoj 25. listopada 2012. imenovana i izvjesna Vanja Škorić.
Iz GONG-a poručuju da nitko iz nadležnih tijela Skupštine ili Grada nije nikada kontaktirao Vanju Škorić iz GONG-a vezano za sudjelovanje u radu Povjerenstva ili imenovanje članova.

Isto tako, navode, Vanja Škorić iz GONG-a nikada nije dala suglasnost za sudjelovanje u radu navedenog Povjerenstva. Štoviše, nitko u ime Skupštine ili Grada nije čak ni obavijestio gđu. Škorić ili GONG o imenovanju u navedeno Povjerenstvo. 'Kako je u javnosti poznat GONG-ov stav da se imenovanja predstavnika javnih djelatnika u savjetodavna tijela na bilo kojoj razini vlasti trebaju temeljiti na jasnim kriterijima i javnim pozivima za kandidature, Gradsku skupštinu Grada Zagreba ovim putem obavještavamo da gđa. Škorić iz GONG-a nema namjeru sudjelovati u radu takvog tijela niti u svoje osobno, niti u ime GONG-a, tim više što nisu jasna prava i obaveze, kao ni mandat 'antikorupcijskog povjerenstva', navodi se u priopćenju iz GONG-a koje je supotpisala i sama Vanja Škorić.

Sukladno tome, traže od Gradske skupštine Grada Zagreba poništenje Zaključka o imenovanju predsjednika i članova Povjerenstva za izradu, provedbu i praćenje programa za suzbijanje korupcije za Grad Zagreb, s istovremenim očekivanjem da eventualni ponovni postupak imenovanja reflektira važnost antikorupcijske politike i samoga tijela.

U obrazloženju odluke Gradske skupštine Grada Zagreba o osnivanju Povjerenstva za izradu, provedbu i praćenje programa za suzbijanje korupcije za Grad Zagreb stoji da to tijelo ima predsjednika i osam članova, koje na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja, imenuje Gradska skupština iz redova gradskih zastupnika i uglednih javnih djelatnika.Predsjednik toga tijela i tri člana imenuju se iz redova oporbenih gradskih zastupnika, a pet članova iz redova zastupnika vladajuće koalicije i uglednih javnih djelatnika.

U Povjerenstvo za izradu, provedbu i praćenje programa za suzbijanje korupcije za Grad Zagreb imenuju se: iz redova oporbenih gradskih zastupnika za predsjednicu: Danira Bilić, (HDZ) I za članove: Alen Ostojić, (HSLS i HSS), Mirjana Pavoković, (HNS) i Josip Kregar, (NL), a iz redova zastupnika vladajuće koalicije i uglednih javnih djelatnika 4. Jurica Meić, (Klub gradskih zastupnika SDP-a) 5. Vesna Brezić, (Klub gradskih zastupnika HSU-a) 6. dr. sc. Pavel Kobler, (Klub gradskih zastupnika NLTH) 7. Zorislav Antun Petrović, 8. Vanja Škorić. U potpisu odluke je ime predsjednika Skupštine Davora Bernardića. Nije teško zaključiti da je u pitanju Vanja Škorić iz GONG-a. Stvarno je skandalazno da nitko iz SDP-a nije našao vremena da upita gospođu Škorić da li želi na sebe preuzeti tu obavezu prije nego ju je imenovao.