PRIRODNA NEPOGODA

Grad Varaždin zaprimio gotovo tisuću prijava štete od tuče

15.06.2022 u 16:03

Bionic
Reading

Grad Varaždin zaprimio je gotovo tisuću prijava štete uzrokovane olujnim nevremenom i tučom koja je varaždinsko područje pogodila 25. svibnja, izvijestili su u srijedu iz Gradske uprave

Zaprimanje prijava završilo je u ponedjeljak, a kako su priopćili iz Grada Varaždina koji ih je zaprimio oko tisuću, točan broj bit će utvrđen nakon unošenja u Registar šteta, kada će Gradsko povjerenstvo utvrditi konačnu procjenu nastale štete na području Varaždina.

„Nakon unosa prijava u Registar šteta, Županijsko i Državno povjerenstvo u obvezi su potvrditi konačnu procjenu šteta”, priopćili su iz Grada.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak 31. svibnja donio je odluku o proglašenju prirodne nepogode za područje gradova Varaždina i Lepoglave te općina Bednje, Donje Voće, Vinice, Petrijanca, Maruševca, Malog Bukovca, Velikog Bukovca i Svetog Đurđa, a Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 9. lipnja odobrila je pomoć u ukupnom iznosu do 54 milijuna kuna za nastale štete.

Odluka se odnosi na područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, a konačnu odluku o raspodjeli donijet će Državno povjerenstvo na redovnoj sjednici krajem godine.

Kako stoji u odluci, sredstva će se raspodijeliti proporcionalno šteti koja će biti utvrđena po županijama, a osigurana su za štete nastale na poljoprivredi, gospodarstvu, nerazvrstanim cestama, komunalnoj i društvenoj infrastrukturi te stambenoj imovini, dok šteta nastala na automobilima nije obuhvaćena ovom odlukom.

  • +10
Nevrijeme poharalo Zagorje: Nakon tuče obilna kiša potopila ceste kod Poznanovca Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika

„Grad Varaždin će u Registar šteta unijeti prijave svih oštećenika zaprimljene do 13. lipnja, bez obzira o kojoj vrsti imovine je riječ i proslijediti na daljnje rješavanje županijskom, odnosno državnom povjerenstvu u čijoj je nadležnosti rješavanje istih”, priopćili su iz Gradske uprave.