olakšica

Grad Varaždin sufinancirat će umirovljenicima samcima odvoz smeća

23.01.2019 u 12:23

Bionic
Reading

Grad Varaždin će sufinancirati troškove zbrinjavanja otpada umirovljeničkim samačkim domaćinstvima na svom području u iznosu od 15 kuna mjesečno, a za to je iz gradskog proračuna izdvojeno 400 tisuća kuna, najavljeno je na konferenciji za novinare u srijedu u varaždinskoj Gradskoj vijećnici

Kako bi ostvarili tu olakšicu, umirovljenici koji žive sami morat će podnijeti zahtjev Gradu Varaždinu u kojem će zatražiti sufinanciranje.

Gradonačelnik Ivan Čehok pojasnio je da je zakon iz 2013. godine uveo fiksno plaćanje zbrinjavanja otpada koje je isto u cijeloj Hrvatskoj i u tom fiksnom dijelu zakon ne razlikuje umirovljenike samce i iznos mirovine. S obzirom na to, dodao je, jedino rješenje za taj problem je donošenje programa socijalnih mjera kojim se iz proračuna izdvajaju određena sredstva za subvencioniranje.

'Ovom mjerom će svim umirovljenicima samcima Grad s 15 kuna mjesečno subvencionirati odvoz i zbrinjavanje otpada. Umirovljenici samci koji žive u kućama i imaju svoje kompostane imat će na taj način čak i niže cijene od onih koje su plaćali prije uvođenja novog sustava, dok će oni koji žive u stambenim zgradama, plaćati istu cijenu koju su plaćali i prije', kazao je Čehok.

Kako bi ostvario pravo na ovu subvenciju, svaki umirovljenik samac može doći u Gradsku vijećnicu podići zahtjev za preuzimanje obveze plaćanja, ispuniti ga, priložiti kopiju zadnjeg računa od gradske komunalne firme Čistoća i zadnji odrezak od mirovine. Potom mora s ispunjenim zahtjevom otići na policiju koja će mu potvrditi da je na toj adresi prijavljena jedna osoba, a oni koji žive u zgradama, potvrdu će tražiti od predstavnika stanara. U gradskoj upravi napominju kako će dokumentaciju koju trebaju dobiti besplatno.

Gradonačelnik Čehok je najavio još dvije nove mjere vezane za odvoz i zbrinjavanje otpada, koje treba potvrditi Gradsko vijeće. One se odnose na regulaciju odvoza otpada. Za sve stambene zgrade predviđeno je da se preko zime smanji broj odvoza otpada što će, istaknuo je Čehok, opet umanjiti cijenu računa, dok će se u individualnim kućanstvima papir i plastika odvoziti svaka tri tjedna. Ove mjere će se početi provoditi nakon odluke Gradskog vijeća, a subvencije bi, prema gradonačelnikovim riječima, trebale krenuti već krajem ovog mjeseca.