KREDITI ZA SPALADIUM

Grad Split s bankama iza zatvorenih vrata o sporu oko 53 milijuna eura

15.12.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Spor između Grada Splita i dvije komercijalne banke oko financiranja izgradnje Spaladium arene, vrijedan oko 53 milijuna eura, započeo je iza zatvorenih vrata prvim pripremnim ročištem pred tročlanim Arbitražnim sudom Hrvatske gospodarske komore (HGK). Tajnost postupka pravda se općenitim pravilima Komore, a tportal doznaje da je iduće ročište - vjerojatno i posljednje - zakazano već za travanj iduće godine

Erste banka i Unicredit Bank Austria tužile su Grad Split zbog prestanka plaćanja kredita za izgradnju splitske dvorane u sporu koji se rasteže već pet godina, dok je splitska vlast - nakon što je Gradsko vijeće prošle godine odbilo prijedlog gradonačelnika Ive Baldasara da de facto preuzme kredite na sebe - tvrdi da bi se banke za svoj novac morale obratiti tvrtkama kojima su i odobrile kredite, konzorciju Dalekovoda, Konstruktora i Instituta građevinarstva Hrvatske.

Spaladium arena prvi je veliki projekt javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj, osmišljen uoči Svjetskog prvenstva u rukometu 2009. godine. Njime je predviđeno da se u predjelu Lora izgradi dvorana, ali i poslovni toranj, javna garaža i komercijalni sadržaji koji bi generirali prihode i tako otplaćivali izgradnju. Sama dvorana izgrađena je u rekordnom roku, no zbog propasti i predstečajnih nagodbi triju građevinskih tvrtki banke su odbile financirati nastavak izgradnje. U samom ugovoru to je bio jedan od izričitih uvjeta, pa je nakon nekoliko produljenja rokova Grad Split prestao plaćati najamninu za dvoranu.

Dvije banke prijetile su blokadom gradskih računa i najavljivale da će prestati financirati gradske projekte, no to se nije dogodilo jer po svemu sudeći za to nisu imale osnova: u ugovoru o gradnji Spaladiuma, naime, nigdje nije navedeno da je Grad Split jamac za izdane kredite. Umjesto pokretanja spora pred redovnim sudom odlučile su potražiti pravdu pred Arbitražnim sudom HGK, navodno zbog brzine i efikasnosti postupka.

Na održanom pripremnom ročištu banke su za jednog od sudaca predložile profesora zagrebačkog Pravnog fakulteta Davora Babića, Grad Split izabrao je profesora Pravnog fakulteta u Splitu Dragana Bolanču, dok su se obje strane usuglasile da treći bude sudac Visokog trgovačkog suda Igor Periša. Dogovoreno je i da se do idućeg ročišta dostavi sva dokumentacija i pismena očitovanja.

Kako tportal doznaje, Grad Split već se u samom startu usprotivio samoj arbitraži jer se Spaladium arena ionako već nalazi u postupku stečaja. Trenutno se očekuje procjena vrijednosti same dvorane koja bi potom bila ponuđena na prodaju, a iz tih sredstava namirile bi se banke kao gotovo jedini razlučni vjerovnici. One imaju i upisanu hipoteku nad dvoranom, pa splitska gradska uprava smatra da nema smisla istovremeno voditi i drugi, arbitražni postupak.

Ukoliko suci Hrvatske gospodarske komore odbiju ovaj prijedlog, službeni stav Grada Splita jest da nije bio jamac za kredite, pa stoga i nema obvezu vraćati tih 53 milijuna eura. Očekuje se da će se u idućoj fazi u ovaj spor uključiti i Republika Hrvatska, budući da je država jedan od partnera i ima obvezu plaćati polovicu mjesečne najamnine za dvoranu u idućih trideset godina. Unatoč velikim obećanjima SDP-ova vlada u četiri godine nije pokazala ništa osim nezainteresiranosti za ovaj slučaj; posljednje vijesti govore da je osnovano 'međuresorno povjerenstvo' koje bi trebalo razmotriti problem i donijeti odluku o pristupanju arbitraži na strani Grada Splita.

Gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je prošle godine dramatično najavljivao propast gradskih financija, nakon pripremnog ročišta smiruje situaciju i tvrdi da nema mjesta panici, te da ne postoji mogućnost bankrota Splita.

'Ako nekim čudom i izgubimo spor, ništa se neće dogoditi. Banke su svjesne situacije i ne žele poslati Split u bankrot, već žele da otpočnemo proces i da se dogovorimo. Banke i bankari ne žive u svemiru, nego ovdje s nama, pa žele da se u pravnom smislu sve raščisti. One su spremne i na refinanciranje kredita, i na produljenje rokova, i na financiranje nastavka izgradnje. Naš stav je da ni Grad ni država nisu bili jamci za kredite i dogovor možemo postići samo dobrom voljom, a nikako nametanjem obveza', kazao je Baldasar.

'Tko kaže da nam dvorana ne treba? To je objekt od javnog interesa i po istoj logici onda ne bismo trebali imati ni škole, fakultete, plivališta, stadione... Kad razriješimo pravne odnose, moguć je i nastavak gradnje', dodao je splitski gradonačelnik naglasivši još jednom da se 'bez Vlade ništa ne može napraviti' jer postoji ugovor o zajedničkom nastupanju. Grad Split, kaže, trenutno nema apsolutno nikakvih troškova oko ovog projekta.

Otkako je nad Spaladium arenom otvoren stečajni postupak ona je prešla u ruke stečajnog upravitelja Perice Mitrovića - poznatog i po uspješnom vođenju istog postupka u 'Dalmacijavinu' - i od tada posluje pozitivno jer gotovo da nema dana da se u njoj ne održavaju koncerti, sajmovi i različite druge priredbe. Upravo danas ondje je otvoreno i najveće klizalište u Dalmaciji. Prihoda ima, ali ne dovoljno da bi se otplaćivalo 53 milijuna eura vrijedne kredite.