po uzoru na dubrovnik

Grad na Neretvi uvodi 'Mostar pass', evo što to znači za turiste

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 20.01.2023 16:24
  • Objavljeno 20.01.2023 u 16:24
Stari most u Mostaru

Stari most u Mostaru

Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic

Mostarske gradske vlasti su, koristeći iskustva i potporu Dubrovnika, kao i drugih svjetskih turističkih odredišta, donijele odluku o uvođenju propusnice kojim planiraju višestruko povećati prihode od turizma i tako pomoći gradskom proračunu

Gradsko vijeće Mostara usvojilo je odluku o uspostavi Mostar passa, turističke kartice kojoj je cilj turistima omogućiti obogaćivanje posjeta, a Mostaru predstavljanje velikog broja kulturnih i prirodnih znamenitosti, osim povijesne gradske jezgre i Staroga mosta. Tako će turisti koji budu koristili Mostar pass moći po povoljnijim uvjetima posjećivati muzeje, sakralne objekte, galerije, ali i ostvariti noćenje u hotelima, objedovati u restoranima ili pak kupovati suvenire.

Savjetnik gradonačelnika Mostara Marin Čuljak naveo je kako su u razvijanju ove usluge imali potporu i stručne savjete Dubrovnika s kojim kane razvijati zajedničku ponudu.

"Mostar ima cilj postati turističko čvorište i čvorište za cijelu regiju. Kada znamo da danas Dubrovnik Card kroz svoju ponudu nudi i hercegovačke bisere, između ostalih i Mostar, logično je da i u ponudi Mostar passa bude ponuda Dubrovnika i ostalih jadranskih bisera", rekao je Čuljak.

Dodao je kako se nada da će ostvariti atraktivnu ponudu za sve turističke agencije i turiste općenito te da će od toga svi imati koristi. Po procjeni iz analize koju su iz UNESCO-a napravili za Mostar, čija je uža gradska jezgra upisana na popis svjetske kulturne baštine, prihodi od uvođenje turističke propusnice iznosili bi dodatnih 12 milijuna maraka (oko 6 milijuna eura). Iz UNESCO-a su Mostaru preporučili i značajna ulaganja u infrastrukturu u užoj gradskoj jezgri. Prema službenim podacima grad na Neretvi godišnje posjeti oko milijun turista, a taj se broj svake godine povećava.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!