velika umanjenja

Grad Dubrovnik, koji zapošljava gotovo 1200 ljudi u gradskoj upravi, doživio četvrtvi rebalans proračuna

17.12.2020 u 22:07

Bionic
Reading

Dubrovačko Gradsko vijeće usvojilo je u četvrtak većinom glasova četvrti rebalans proračuna za 2020. godinu, umanjen za 57,6 milijuna kuna, te u konačnici iznosi 571,8 milijuna kuna.

Obrazlažući prijedlog rebalansa glavnog gradskog financijskog dokumenta dubrovački gradonačelnik Mato Franković osvrnuo se na zapošljavanja u gradskoj upravi, istaknuvši kako je ona na kraju mandata Dubravke Šuice brojila 1062 zaposlenika, nakon Andra Vlahušića 1169, a trenutno broji 1193.

Uz to je istaknuo da su trgovačka društva u većinskom gradskom vlasništvu na početku njegova mandata raspolagala s 23 milijuna, a danas s 85 milijuna kuna. "Rebalansom su tekuće pomoći umanjene za sedam milijuna kuna, komunalna naknada za 4,5 milijuna kuna, a prihodi od nefinancijske imovine za 9,8 milijuna kuna. Riječ je o smanjenju prihoda od ulaznica za zidine i muzeje, Dubrovačke kartice, koncesije na žičaru te pomorskog dobra i zakupa i najma imovine“, objasnio je Franković.

Maro Kristić iz Mosta prigovorio je na nedostatak transparentnosti i komunikacije, nezavisna Matija Čale Mratović ocijenila je kako se pola izvornog prihoda odnosi na kreditno zaduženje, a Jadran Barač iz SDP-a kako problemi izlaze na vidjelo jer je gradska uprava ostala bez prihoda i zadužena je do granica mogućeg. "Vide se i rezovi koje smo tražili prije pola godine. Stvarni prihodi su na razini 2010. Bilo je lakše lagati javnost. Nije se ozbiljno pristupilo problemu i dovedeni smo pred gotov čin. Iduću gradsku upravu čeka stezanje remena“, smatra Barač, na što mu je Franković odgovorio kako su još u ožujku svi troškovi svedeni samo na nužne, a pomagalo se dubrovačkoj bolnici i građanima.

"Naravno da je izvanredna situacija kad prihodi padnu za više od dvjesto milijuna kuna. Grad danas nije u dubokom minusu, niti društva u gradskom vlasništvu. Do lipnja će ostati financijski stabilni i spremni na nove izazove“, poručio je Franković. Miho Obradović iz HNS-a rekao je da su se na kraju potvrdile njegove ranije tvrdnje kako je proračun bio nerealan te upozorio da će se isto dogoditi i s proračunom za 2021.. Gradonačelnik mu je odgovorio kako će rast proračuna u 2021., koji je temeljen na 60 posto proračuna iz 2019., značiti povratak gospodarskih aktivnosti u Dubrovniku.