SPORNA IZJAVA U IZRAELU

Grabar-Kitarović o reakcijama iz BiH: Ovo je prevršilo svaku mjeru

04.08.2019 u 13:37

Bionic
Reading

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za Jutarnji list govorila je o odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, položaju Hrvata, ali i posljednjim dešavanjima u vezi njenih izjava na sastanku s izraelskim predsjednikom o tome da je ‘BiH pod kontrolom militantnog islama koji je dominantan u određivanju stavova’, koje je prenio The Jerusalem Post, a koje je onda predsjednica kasnije demantirala

'Reakcija političara i nekih ljudi iz BiH bila je brzopleta, agresivna i bez poštivanja bilo kakvih diplomatskih kodeksa. Osobne uvrede neću komentirati, one najbolje govore o onima koji su ih izrekli. No, cijela ta priča navodi me na pomisao da je ova akcija bila planirana. Koji je bio povod tome? Jer, kao što je objasnio i naš ministar vanjskih poslova, prvo se provjeri autentičnost izjave, a onda odlučite o reakciji. Moja je obaveza štititi položaj Hrvata, štititi Daytonske mirovne ugovore i Ustav', rekla je Grabar-Kitarović u intervjuu za Jutarnji list.

'Neću dopustiti vrijeđanje Hrvatske i nitko me neće obeshrabriti u borbi za prava hrvatskog naroda, te u konačnici, za bolju i europsku Bosnu i Hercegovinu. To će biti moja politika. Voljela bih da tamošnji političari shvate da im je Hrvatska najbolji prijatelj. Još od prošle predizborne kampanje trpimo uvrede na račun hrvatske države, dužnosnika. Vjerovala sam da se radi o kampanji i da će to nakon tamošnje izborne kampanje prestati. No, ovo je prevršilo svaku mjeru', navela je.

Kako je rekla, između ostalog, 'Hrvatima je netko drugi izabrao člana Predsjedništva i bira predstavnike na nižim razinama vlasti'.

  • +26
Kolinda Grabar Kitarović u službenoj posjeti Izraelu Izvor: EPA / Autor: Abir Sultan

'(S)ve se to dogodilo puzajućim promjenama Ustava koje su uglavnom samovoljno donosili visoki predstavnici međunarodne zajednice i na koje nisu reagirali dušobrižnici u Hrvatskoj, koji se danas javljaju i ispričavaju Bosni i Hercegovini, a da uopće nisu provjerili autentičnost članka. Stoga ako već ne osjećaju potrebu da štite dignitet Hrvatske, onda neka zaštite vlastiti dignitet i prestanu širiti laži', poručila je Grabar-Kitarović a na pitanje na koga misli, 'na Jadranku Kosor? Na Zorana Milanovića', odgovorila je:

'Na sve one koji su reagirali, a nisu provjerili i krenuli su se ispričavati. Neću s imenima. Sami će se prepoznati. Svi dušobrižnici koji su me počeli kritizirati, bez provjere. Bolje da nisu ulazili u nešto što ne razumiju i što nije dokazano i provjereno. A ti isti dušobrižnici mogli su sve spriječiti. Štoviše, držim da su oni krivi za položaj Hrvata u BiH danas, koji je majoriziran, i kojima je oduzeto pravo glasa. Prvo bi se trebali ispričati hrvatskom narodu u BiH.'