BUrne reakcije

Novinarka Jerusalem Posta oglasila se o izjavi Kolinde Grabar Kitarović u Izraelu, tek sad ništa nije jasno

31.07.2019 u 13:33

Bionic
Reading

Nakon što je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović demantirala da je tijekom posjeta Izraelu izjavila da je Bosna i Hercegovina nestabilna zemlja koju su 'u nekim aspektima preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama', kao i da tu državu 'kontrolira militantni islam, koji je dominantan u postavljanju agende', oglasila se i novinarka Jerusalem Posta koja je jedina objavila te informacije, odnosno navodnu izjavu

Njena izjava je pomalo zbunjujuća jer i dalje ostaje pri navodima koje je objavila, ali i kaže da hrvatska predsjednica nije povezivala BiH s militantima i Iranom, već s migrantima.

'U mojim bilješkama u vezi sa sastankom stoji to što sam i objavila. Ona jest spomenula i Iran u jednoj rečenici i vezala ga za migrante. Rekla je da se Iranci kriju među migrantima, da su migranti ponajmanje iz Sirije ili Afganistana, da ih ima iz Afrike te iz drugih dijelova Azije. Navela je i da među njima ima militanata i da oni predstavljaju problem. Nije povezivala vlasti BiH s militantima i Iranom, već s migrantima', kazala je novinarka Jerusalem Posta Greer Fay Cashman za Dnevni Avaz.

Potom je dodatno pojasnila situaciju i u izjavi za N1.

"Predsjednica Hrvatske nije govorila o Iranu. Spomenula je Iran samo jednom, i to isključivo u kontekstu migranata koji se pretvaraju da su izbjeglice i koji su u nekim slučajevima povezani s kriminalnim elementima. Ona NIJE spominjala vladu BiH, a njena izjava o povezanosti Irana i terorista odnosila se SAMO na neke od migranata koji su dospjeli u Bosnu i Hercegovinu", navela je Cashman za taj medij.

Navodna izjava Kolinde Grabar Kitarović izazvala je brojne žučne reakcije, a predsjedajući Predsjedništva BiH Željko Komšić hitno je pozvao hrvatskog veleposlanika u Sarajevu na razgovor.

  • +26
Kolinda Grabar Kitarović u službenoj posjeti Izraelu Izvor: EPA / Autor: Abir Sultan