kontroverzna poruka

Izjava predsjednice u Izraelu digla je mnogo prašine. Je li BiH zbilja pod utjecajem militantnog islama?

31.07.2019 u 10:22

Bionic
Reading

Navodna izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o Bosni i Hercegovini tijekom službenog posjeta izazvala je žučne reakcije tamošnjih vodećih političara. Kako je riječi hrvatske predsjednice prenio Jerusalem Post, rekla je da je BiH 'vrlo nestabilna' država koju su 'u nekim aspektima preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama', kao i da tu državu 'kontrolira militantni islam, koji je dominantan u postavljanju agende'

U kritici predsjednice Grabar Kitarović najdalje je otišao predsjedajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavivši da je nestabilna Grabar Kitarović, a ne BiH.

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić je komentirajući ovaj skandal za tportal kazao da je u ovome trenutku izašlo previše reakcija, a ne znamo je li predsjednica uopće to rekla.

'Radi se o članku Jerusalem Posta koji ne navodi točan izvor - je li to priopćenje Ureda izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina ili je prepričana informacija od nekog člana kabineta izraelskog predsjednika koji je iznio o čemu se sve razgovaralo i tu je došlo do pokvarenog telefona', navodi Avdagić.

Doznajemo da se očekuje da predsjednica uskoro precizno objasni što je točno rekla izraelskom predsjedniku o BiH.

Ako je riječ o priopćenju iz Ureda izraelskog predsjednika, onda smatra da se radi o doista ozbiljnoj izjavi.

'Međutim, ne vidim na temelju čega bi predsjednica dala takve izjave. Ali ako je zaista to kazala, onda to nikako nije dobro. To jako narušava odnose s BiH', smatra analitičar.

Što se tiče Hrvatske, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova trebalo je aktivnije odigrati svoju ulogu.

'Imamo veleposlanstvo i u Izraelu i Sarajevu. Trebalo je dobiti što prije informaciju o tome što su tamo govorili i što se događalo te reagirati ponajprije u BiH putem priopćenja, jer ovakve stvari jako narušavaju međusobne odnose. Treba biti spreman promptno reagirati kad se nešto takvo dogodi jer više nitko ne čeka nikakve službene provjere, reagira se već na novinske napise. U svakom slučaju - katastrofalno', poručuje Avdagić.

Analitičar smatra da BiH nije pod utjecajem militantnog islama.

'To jednostavno ne stoji. BiH je zemlja koja ima puno problema, pogotovo u funkcioniranju, ali nijedan od tih problema nije utjecaj militantnog islamizma. Postoji određen broj radikaliziranih ljudi, ali dobar dio njih tamo nije radikaliziran. Uzmimo za primjer osobu (Mevlid Jašarević, op.a.) koja je napala američku ambasadu u Sarajevu. On je državljanin Srbije koji je radikaliziran u Austriji, a potom se naselio u BiH', kazuje nam Avdagić, ističući da izjave o BiH kao zemlji koja je pod utjecajem militantnog islama nisu stvari koje treba govoriti niti stoje, dometnuvši da se pogotovo čudnom čini informacija da Iran stoji iza toga, ali poznajući Izrael, njima je Iran najbitniji.

Je li Iran možda netko ubacio u kontekst, ne možemo znati.

  • +26
Kolinda Grabar Kitarović u službenoj posjeti Izraelu Izvor: EPA / Autor: Abir Sultan