Bošnjačko nacionalno vijeće

Grabar-Kitarović svojim izjavama narušava suverenitet BiH

31.07.2019 u 11:28

Bionic
Reading

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) oštro je u srijedu osudilo izjave predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u kojima je Bosnu i Hercegovinu nazvala nestabilnom zemljom u kojoj postoji militantni islam, ocijenivši da se radi o potkopavanju pozicije Bošnjaka i narušavanju suvereniteta BiH

Nakon što je Jerusalem Post prenio izjave predsjednice Republike Grabar-Kitarović sa zatvorenog sastanka s predsjednikom Izraela Reuvenom Rivlinom, u kojima je navodno ustvrdila da je BiH 'vrlo nestabilna zemlja' te da ju konrolira 'militantni islam', Bošnjačko nacionalno vijeće ju je najoštrije osudilo.

'Jasno nam je da je Grabar-Kitarović u predizbornoj kampanji te da se pokušava izboriti za glasove na desnici, međutim, to ne treba biti nauštrb bilateralnih odnosa sa susjednim državama i uz pomoć izmišljanja vanjskih neprijatelja', priopćio je BNV.

BiH je, dodaje se, međunarodno priznata, neovisna i slobodna država, sviđalo se to nekome ili ne.

BNV napominje da je formulacija 'militantni islam' nejasna, jer definicija islama ne poznaje ovakvu vrst etiketacije te da je islam je samo jedan, a da postoje jedino različite interpretacije islama, često pogrešne i pune najgorih vrsta predrasuda, baš kakve su i one od Grabar-Kitarović.

U BNV-u smatraju da je huškačka retorika kakvu koristi Grabar-Kitarović, korištena početkom devedesetih godina prošlog stoljeća i u postratnom periodu u Hercegovini kada je HDZ pod sličnom ili istom izlikom pokušao opstruirati obnovu džamija koje je srušio HVO i HV i spriječiti povratak Bošnjaka na njihova ognjišta.

'Svrha je očito ista i vidimo je u potkopavanju pozicije Bošnjaka i narušavanju suvereniteta Bosne i Hercegovine. Ciljevi su to od kojih nikada nije odustao militantni dio hrvatske politike', napisali su u priopćenju koje potpisuje predsjednik BNV-a Armin Hodžić.

Navode da su ovakve izjave štetne su i za Hrvatsku, jer impliciraju, kada bi bile istinite, da je Jadran pun 'militantnih islamista' i 'terorista' koji se trenutno nalaze na ljetovanju.

'Zar je moguće da takvi turisti nisu opasnost po budžet Republike Hrvatske, a jesu za Kolindu Grabar-Kitarović koja se u hrvatskim lifestyle magazinima ovih dana naslikava u uniformi i s automatskom puškom u rukama', dodaju.

U BNV-u smatraju da je narušavanje suvereniteta BiH od strane hrvatske predsjednice sada već dobilo krajnje zabrinjavajuće obrise i kontinuitet jer joj ovo nije prva izjava ovakve vrste, a po svemu sudeći niti posljednja.

'Gospođi Grabar-Kitarović želimo lijepu političku mirovinu od sljedeće godine, a Bošnjake Hrvatske pozivamo da toj mirovini svi zajedno doprinesemo na izborima', poručili su.