POSJET KANADI

Grabar Kitarović kočijom stigla na susret s Juile Payette

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 13.05.2019 22:04
  • Objavljeno 13.05.2019 u 20:06
Kolinda Grabar Kitarović i Jakov Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović i Jakov Kitarović

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ured predsjednice.hr

Svečanom ceremonijom dočeka i tête-à-tête susretom s glavnom upraviteljicom Kanade Julie Payette započeo je službeni posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Kanadi, priopćeno je iz Ureda predsjednice

Sugovornice su potvrdile snažne veze Hrvatske i Kanade koje veže prijateljstvo, međusobno poštovanje, ali i iste vrijednosti.

Predsjednica je naglasila kako Hrvatska i Kanada dijele zajednička stajališta, teže i zalažu se za demokraciju, vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava i sloboda.

'Hrvatska je aktivna u promicanju ravnopravnosti spolova, osnaživanju žena i djevojaka s jednakim pristupom obrazovanju, pravdi i političkim slobodama. Dijelimo iste vrijednosti, partneri smo i saveznici u NATO-u i drugim organizacijama', kazala je.

Istaknula je kako Kanada ima jednu od najvećih i najuspješnijih hrvatskih zajednica izvan Hrvatske, uputivši pritom nekoliko prigodnih riječi na hrvatskom jeziku

Kolinda Grabar Kitarović i Kanade Julie Payette

Kolinda Grabar Kitarović i Kanade Julie Payette

Izvor: Promo fotografije / Autor: uredpredsjednice.hr

Predsjednica je naglasila kako je Kanada izvanredan primjer multikulturalnosti, poštivanja raznih nacionalnosti, njihovog jezika, kulture i običaja te izrazila uvjerenje kako će aktualni posjet poslužiti kao poticaj za daljnji razvoj i unaprjeđenje hrvatsko-kanadskih odnosa.

Nakon susreta s glavnom upraviteljicom Kanade, predsjednica Grabar Kitarović će se satala se s predsjednikom Vlade Kanade Justinom Trudeauom.

Kazavši kako je Kanada dom jednoj od najvećih hrvatskih zajednica izvan Republike Hrvatske, predsjednica Grabar-Kitarović je tijekom razgovora s premijerom Trudeauom istaknula doprinos hrvatske zajednice u Kanadi, ne samo u razvoju snažnih odnosa između naših dviju zemalja, već i u pogledu njezinog doprinosa sveukupnom razvoju Kanade.

Suradnja u području znanosti i obrazovanja iznimno je važna za cjelokupni razvoj odnosa između Hrvatske i Kanade, kazala je Predsjednica, izrazivši zadovoljstvo činjenicom kako postoji široki raspon suradnje između kanadskih i hrvatskih sveučilišta, što uključuje dva centra za hrvatske studije na sveučilištima Waterloo i Toronto. Isto tako, izrazila je zahvalnost što je hrvatski jezik integriran u sustav osnovnog i srednjeg obrazovanja u pokrajinama Ontario i Britanskoj Kolumbiji.

Kolinda Grabar-Kitarović i Justin Trudeau

Kolinda Grabar-Kitarović i Justin Trudeau

Izvor: Promo fotografije / Autor: ured predsjednice.hr

Govoreći o gospodarskoj suradnji, predsjednica Grabar-Kitarović navela je kako hrvatska Vlada neprekidno radi na poboljšanju investicijske klime i pravnog okvira za pomoć poduzetnicima s obje strane, putem mjera koje pružaju jednake uvjete za poslovanje i ulaganje domaćim i inozemnim tvrtkama, izrazivši uvjerenje kako će Kanada prepoznati Hrvatsku kao odredište za ulaganja.

Predsjednik Vlade Kanade Trudeau čestitao je hrvatskoj Predsjednici preuzimanje predsjedanja Vijećem žena svjetskih vođa, jedine organizacije na svijetu posvećene ženama koje obnašaju te dužnosti, na čemu mu je Predsjednica zahvalila te pohvalila kanadsko vodstvo radi promicanja ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena, kao i zbog predanosti Agendi o ženama, miru i sigurnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!