posjet sad-U

Grabar Kitarović je u New Yorku, što sve radi i s kim se sastaje?

23.09.2019 u 07:41

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje u ponedjeljak na UN-ovom klimatskom summitu, a na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a održat će bilateralne sastanke s predsjednicima Turske, Latvije, Kosova i Gruzije.

Uoči predsjedničina putovanja u SAD najavljeno je da će se predsjednica susresti s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, jordanskim kraljem Abdulahom II., gruzijskom predsjednicom Salome Zurabišvili i predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem. Iz Ureda predsjednice napomenuli su da aktualne svjetske teme poput migracija i najnovije krize na Bliskom istoku nakon napada na naftna postrojenja Saudijske Arabije nikako neće biti zapostavljene.

U drugom dijelu dana sastati će se s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom i održati bilateralne sastanke s potpredsjednikom Googlea Karamanom Bhatijem te predstavnicima židovskih organizacija.

U večernjim satima predsjednica će nazočiti svečanoj večeri Atlantskog vijeća te se susresti s predsjednicima Čilea, Argentine i Kolumbije.

U utorak bi se, barem po ranijoj najavi, trebala susresti s predsjednikom OECD-a Joseom Ángelom Gurríom Trevinom, kako bi lobirala za ulazak Hrvatske u tu organizaciji, čemu se protivi susjedna Slovenija. Sudjelovat će na političkom forumu o održivom razvoju, a navečer će nazočiti prijemu koji priređuje američki predsjednik Donald Trump. Radi se o prijemu koji američki predsjednici tradicionalno priređuju povodom zasjedanja Opće skupštine UN-a.

  • +23
Kolinda Grabar-Kitarović u radnom posjetu Clevelandu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednice

'U svom govoru će podržati reformu UN-a kako bi se to tijelo osnažilo i postalo učinkovitije, založiti se za važnost multilateralizma koje je trenutno u krizi, a također će upozoriti i na važnost održivog razvoja i očuvanja okoliša, s posebnim naglaskom na Jadransko more', rekao je izvor na Pantovčaku.

Zalaganjem za jačanje multilateralizma, koji je posebno važan za manje države, Hrvatska ne zanemaruje bilateralne odnose. Predsjednica Grabar Kitarović 'ima otvorena vrata'kod vodećih čelnika u svijetu, tvrdi izvor.

'Jedna od tema u govoru bit će i održivi razvoj i očuvanje okoliša, posebice Jadrana kao malog i zatvorenog mora koje je za Hrvatsku jako važno', kazao je izvor.

Podsjetio je da je Jadransko more ugroženo plastikom i da zagađenost Jadrana smećem koje zbog morskih struja stiže iz susjedne Crne Gore i Albanije predstavlja opasnost za hrvatski turizam, važnu privrednu granu.

Sudjelovanje Općoj skupštini UN-a predsjednica će iskoristiti kako bi predstavila projekt 'Zlarin bez plastike' koji je na tom otoku započet 2018.

'U godinu dana je ostvaren veliki napredak. To je prvi hrvatski otok bez plastike i to nosi globalnu poruku. Predsjednica će na globalnoj razini predstaviti hrvatske uspjehe, a Zlarin je naš primjer dobre prakse', kazao je izvor.

Grabar-Kitarović Hrvatima u Pittsburghu: 'Hrvatska vas zove'

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je u Pittsburghu Hrvatskoj bratskoj zajednici čestitala na 125. godišnjici postojanja, pozvala ih da se vrate u Hrvatsku te da u SAD-u iskažu interes za potpisivanjem ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a.

Hrvatska predsjednica Grabar Kitarović pozvala je hrvatske iseljenike da se vrate u Hrvatsku, ali smatra da zemlji trebaju promjene kako bi se njihov povratak omogućio.

"Moramo promijeniti mentalitet, predstaviti novu radnu etiku, navike i vrijednosti. Treba nam iskustvo i znanje iz cijelog svijeta. Treba nam vaše znanje, iskustvo, ponos i domoljublje", rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica je istaknula kako je za generacije iseljenika Hrvatska bratska zajednica bila "desetljetno središte susreta s materinskim jezikom, poviješću, kulturom i nacionalnim identitetom, mjesto u kojem su se razmjenjivala iskustva života na novom kontinentu, mjesto u kojem se pomoć i utjeha tražila i dobivala".

Smatra da zajednica Hrvata izvan Hrvatske može puno pomoći Hrvatskoj, a kao primjer je navela lobiranje za potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a.

"SAD je bio vrlo jasan i poručio da su mu potrebni dokazi da će američko gospodarstvo profitirati od potpisivanja ugovora", rekla je Grabar-Kitarović.

"To će olakšati ulaganja u Hrvatsku, vaš život ovdje, ali i povratak onih koji se žele vratiti u Hrvatsku. Kontaktirajte Ministarstvo financija SAD-a i izrazite interes za potpisivanjem ugovora", zatražila je predsjednica.

Hrvatska je jedina članica Europske unije koja još nije potpisala taj ugovor koji se primjenjuje s ukupno 63 zemlje.

Grabar-Kitarović je okupljenima čestitala na 125 godina postojanja.

"Vi povezujete Hrvatsku s ostatkom svijeta. Vrata Hrvatske su vam širom otvorena. Čestitam vam na 125 godina rada."

Završila je svoje obraćanje još jednim pozivom na povratak u Hrvatsku.

"Hej Hrvati, Hrvatska vas zove", rekla je Grabar-Kitarović.