DVOJAC POPIJAČ - DALIĆ

'Govore o srebru, a oni su prodali obiteljsko zlato!'

16.09.2011 u 15:30

Bionic
Reading

Nakon prozivki čelnika Kukuriku koalicije da su prodali dionice Croatia osiguranja i Janafa, oglasio se HDZ-ov ministarski dvojac Đuro Popijač i Martina Dalić. Na današnjoj konferenciji za novinare spočitnuli su oporbi stvari koje je ona radila 2000. godine

'Ne radi se o privatizaciji nego o prijenosu dionica Croatia osiguranja i Janafa', ustvrdio je ministar gospodarstva Popijač.

Naime, podsjetili su HDZ-ovci, Vlada je kroz zakon o umirovljeničkom fondu preuzela obvezu da će imovinu iz svoga portfelja prenijeti tom fondu.

'Netočno je tvrditi da su prenese dionice već u vlasništvu umirovljenika. One se bile u vlasništvu Vlade, a i nakon prijenosa Vlada i dalje ostaje u dominantnom vlasništvu u Janafu i Croatia osiguranju', kazala je ministrica financija te se pri tom pohvalila da unatoč teškim vremenima Vlada dosad nije dozvolila prodaju državne imovine te da bi čelnici oporbe trebali znati da to nije isplativo u krivim vremenima.

'Apsurdno je tvrditi da se rasprodaje državno srebro pogotovo kada je SDP u boljim vremenima rasprodavao ono što se može nazvati obiteljskim zlatom', poručila je Dalić.

Odbacila je tvrdnje da je do prijenosa dionica dolazi zbog izbora podsjetivši da se dug umirovljenicima tako i tako isplaćuje u četvrtom tromjesečju.

Na oporbu se obrušio i Popijač. 'O kisiku govore oni koji su 2000. napravili sve da naruše nacionalne interese. Tko je donio zakon o privatizaciji Ine koji govori da udio Hrvatske u toj kompaniji do ulaska u EU mora pasti ispod 25 posto? Tko je prodao Hrvatski telekom? Tko je donio zakon o privatizaciji HEP- a koji je HDZ kasnije ukinuo', zapitao se Popijač.

Novinare je zanimalo zašto su izabrane baš dionice Croatia osiguranja i Janafa. 'Odabrane su jer kotiraju na burzi i jer je moguće jednostavno utvrditi njihovu tržišnu vrijednost. Osim toga odlučili smo prenijeti imovinu koju smatramo kvalitetnom', odgovorila je Dalić.

Novinari su Popijača pitali smatra li da je HDZ-ov gospodarski program loš s obzirom na to da je premijerka u svom komentaru gospodarskog programa Kukuriku koalicije rekla da je taj program loš, ali i da je prepisan od HDZ-a.

'To nije točno. Premijerka je rekla da se u određenim dijelovima programi poklapaju i da se mogu naći neki Vladini projekti poput investicija u energetiku', rekao je Popijač zaključivši kako HDZ program nikako nije loš