borba s epidemijom

Gotovo dvije trećine Rusa vjeruje da je cjepivo biološko oružje, cijepljeno samo 4 posto stanovništva, obratio im se i Putin

28.03.2021 u 15:28

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je pozvao svoje sugrađane da se cijepe protiv koronavirusa, pojasnivši da je to nužno, niti tjedan dana nakon što je i sam, daleko od kamera primio dozu cjepiva

Njegov je apel uslijedio u vrijeme dok Rusija još uvijek muku muči s cijepljenjem stanovništva, gotovo četiri mjeseca nakon puštanja na tržište svojega glavnog cjepiva, Sputnjika V.

Dosad je samo 4 milijuna Rusa primilo dvije doze cjepiva, a još 2 milijuna dobilo je prvu dozu, dakle, sveukupno 4 posto ruskog stanovništva, što je daleko od stope procijepljenosti u ostalim zemljama svijeta poput Sjedinjenih Država ili Ujedinjenog Kraljevstva.

"Želite li se ponovno osjećati samopouzdano i sigurno, ako se ne želite razboljeti ni pretrpjeti ozbiljne posljedice nakon razbolijevanja, trebali biste se cijepiti", rekao je Putin u intervjuu na javnoj televiziji, dodavši da je cijepljenje nužno potrebno.

Ruski predsjednik (68) i sam je u utorak u privatnosti cijepljen protiv covida-19. U nedjelju je svoju odluku o cijepljenju bez kamera objasnio, kazavši da "nije želio od sebe praviti budalu" pred kamerama.

Nije želio otkriti ni koje je cjepivo, od triju što su ih razvili ruski znanstvenici, primio. Kazao je da je njihova učinkovitost jednaka.

Unatoč uspjehu cjepiva Sputnjik V, odobrenog u 56 zemalja svijeta, u Rusiji cijepljenje ide sporo i sada se nastoji ubrzati kampanja cijepljenja. Naime, nepovjerenje prema cjepivu iskazuje velik dio stanovništva.

  • +10
Cijepljenje u Rusiji Izvor: EPA / Autor: SERGEY KISILEV / MOSCOW NEWS AGE

Rezultati ankete koju je početkom ožujka objavio neovisni centar Levada, pokazuju kako gotovo dvije trećine Rusa vjeruju da je covid-19 umjetno stvoreno "biološko oružje", a 62 posto sudionika ankete odgovorilo je da se ne želi cijepiti.

Putin je nedjeljnom intervjuu rekao da će Rusija biti u mogućnosti ukinuti restriktivne mjere uvedene zbog pandemije tek nakon što se 70 posto odraslih stanovnika Rusije cijepi protiv koronavirusa. On smatra da bi se ta stopa mogla dosegnuti do idućeg ljeta.