POLEMIKA O CJEPIVU

Putin oprao dužnosnike EU-a: Čije interese oni brane, interese farmaceutskih tvrtki ili interese građana europskih zemalja?

22.03.2021 u 18:43

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin uzvratio je u ponedjeljak dužnosniku Europske unije koji je rekao da njezine članice apsolutno nemaju potrebu za cjepivom Sputnjik V, ocijenivši komentar čudnim te sugerirao da je suprotnosti s interesima građana EU-a

Povjerenik EU-a za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je da EU ne treba cjepivo Sputnjik V protiv covida-19 te da bi se imunitet širom kontinenta mogao postići primjenom cjepiva europske proizvodnje.

"To je čudna izjava. Nikome ništa ne namećemo", rekao je Putin na televizijski prenošenom sastanku o ruskim cjepivima. "To otvara pitanje: Čije interese brane i zastupaju ti ljudi? Interese farmaceutskih tvrtki ili interese građana europskih zemalja?"

Europska agencija za lijekove (EMA) čiji bi predstavnici trebali posjetiti Rusiju sljedeći mjesec počela je ispitivanje Sputnjika V ranije ovaj mjesec.

Međutim neki su europski dužnosnici doveli u pitanje potrebu za ruskim cjepivom.

Dužnosnik EMA-e pozvao je članove EU-a da se suzdrže od odobravanja Sputnjika V na nacionalnoj razini dok ga agencija još ispituje.

Putin je također telefonski razgovarao s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom o mogućoj uporabi cjepiva Sputnjika V protiv covida-19, objavio je Kremlj u ponedjeljak.