POLANČEC SVJEDOČI NA MALOM MAESTRU

'Gotovčev utjecaj bio je 2, moj 5, a Sanaderov 98'

24.02.2011 u 12:56

Bionic
Reading

U ponovljenom suđenju za Mali Maestro svjedoči bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec. On tvrdi da optuženi Svjetlan Stanić nije imao što tražiti kod Ivana Gotovca kao predsjednika HFP-a te da je za kupnju Dalmacijavina mogao lobirati samo kod bivšeg premijera Ive Sanadera

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec na Županijskom sudu u Zagrebu objašnjavao je funkcioniranje Hrvatskog fonda za privatizaciju kojem je u vrijeme sporne privatizacije Dalmacijavina bio na čelu optuženi Ivan Gotovac. Objasnio je i da se tvrtke poput Dalmacijavina nisu mogle privatizirati bez komplicirane procedure i konačne odluke Vlade.

Prema optužnici USKOK-a, optuženi poduzetnik Svjetlan Stanić Gotovcu je dao mito u vidu peke i puta u Monte Carlo kako bi mu on namjestio kupnju Dalmacijavina. Polančec je, nakon objašnjenja da se s Gotovcem 'nije ljubio niti se sad ljubi', rekao da Gotovac u tom postupku nije imao nikakvu moć: 'Na ljestvici od 1 do 100, Gotovac je imao utjecaj 2, i to sam pretjerao.'

Polančec je nastavio objašnjavati da je njegov utjecaj na toj slikovitoj ljestvici bio najviše 5, a da je najveći utjecaj koji bi na skali do 100 ocijenio sa 98 imao Ivo Sanader. Polančec kaže da je siguran da nije postojala nijedna privatizacija u Dalmaciji o kojoj Sanader nije bio detaljno upoznat.

Također, tvrdi da su na njega kao potpredsjednika Vlade za gospodarstvo pritisak oko privatizacije Dalmacijavina radili i neki saborski zastupnici: 'Poznato mi je da Dalmacijavino ima nekretnine na Hvaru i da su saborski zastupnici s tog otoka kod mene lobirali da se dio imovine na Hvaru izuzme iz procesa privatizacije i posebno proda. Računali su da će trojica lokalnih vinara biti zainteresirana za njih. Kod mene su dolazili Tadić i Peronja, ali mi nismo odlučili ići u razdvajanje. Pitao sam ih odakle kapital za buduću tvrtku-kćer, ali nisu imali na to odgovor', rekao je Polančec.

Prije Polančeca svjedočila je zamjenica državnog odvjetnika Vesna Frković koja je prije privatizacije Fondu dala svoje mišljenje o privatizaciji Dalmacijavina. Ona je tvrdila da su u DORH-u smatrali da se ne mogu prodati pojedine zgrade Dalmacijavina jer su bile smatrane pomorskim dobrom i da je na to upozorila Gotovca.

Polančec je rekao da je Frković to mišljenje dala i Vladi i da je s njom bio vrlo često u kontaktu: 'Ona je bila u stanu u vlasništvu RH koji inače mogu koristiti samo državni dužnosnici. Kako sam ja bio povjerenik za državnu imovinu, Frković je često o tom stanu htjela razgovarati. Taj stan, naime, nije bio u skladu s njezinim očekivanjima, htjela je veći stan i čekala da uleti u stan veće kvadrature', rekao je Polančec.