PGS-IDS-LISTA ZA RIJEKU

'Gorskom kotaru treba poseban zakon da se posve ne ugasi'

25.08.2016 u 15:34

Bionic
Reading

Predsjednik Primorsko-goranskog saveza (PGS) Darijo Vasilić u četvrtak je na predstavljanju kandidate koalicije IDS-PGS-Lista za Rijeku za 7. izbornu jedinicu, u Delnicama izjavio kako od hrvatske vlade zahtijevaju da se Gorskom kotaru odobri poseban status i to donošenjem zakona o Gorskom kotaru.

Poseban zakon o Gorskom kotaru nužan je da se ovaj kraj ne ugasi posve, rekao je Vasilić. U tom zakonu bi se poreznim i drugim olakšicama za stanovništvo i gospodarstvo omogućio ostanak i razvoj, vratile bi se zemljišne zajednice te zadržali bi se mladi i omogućilo njihovo zapošljavanje, a sve to po uzoru na pristup takvim područjima u Italiji, Švicarskoj i Austriji, rekao je.

Potrebno je razvijati cjelogodišnji turizam te osnovati fond obeštećenja za uništene šume uspostavom prometnih koridora, energetskih objekata i drugih velikih infrastrukturnih projekata u Gorkom kotaru, od kojih taj kraj nema ništa, rekao je Vasilić.


Potpredsjednik IDS-a i kandidat te stranke na koalicijskoj listi u 7. izbornoj jedinici Valter Flego rekao je da ove tri regionalne stranke zanima prije svega decentralizacija, ali ne samo financijska nego i u ovlastima koje se s državnih moraju spuštati na regionalnu i lokalnu razinu. Zakonima koje bi se donosili na lokalnoj ili županijskoj razini brže bi se upravljalo pojedinim krajevima, dodao je.

Flego je ocijenio da je ukidanjem zakona o brdsko-planinskim područjima Gorskom kotaru nanijeta velika šteta. Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić kazao je kako je nije korektno da se o najvažnijem resursu Gorskog kotara, šumama, odlučuje u Zagrebu, ustvrdivši da se u Zagrebu ostvaruje najveća korist od goranskih šuma.

'Mi jedini možemo dati rješenja za ta pitanje jer smo regionalne stranke koje ne moraju odlaziti po mišljenje u Zagreb', naveo je Švorinić.