POVIJESNO PROMAKNUĆE

Gordana Garašić postaje prva generalica HV-a

16.10.2013 u 18:23

Bionic
Reading

Nakon više godina najavljivanja i špekuliranja o mogućim kandidatkinjama Hrvatska vojska napokon dobiva svoju prvu generalicu! Naime, brigadirka Gordana Garašić početkom prosinca odlazi u Afganistan gdje će preuzeti mjesto savjetnice zapovjednika operacije ISAF za rodna pitanja (GENAD – gender advisor). To je dužnost na generalskoj razini i najviša je koju je dosad obnašao neki hrvatski časnik, potvrdilo je Ministarstvo obrane za Večernji list

Karijeru počela u MUP-u

Prva hrvatska generalica profesionalnu karijeru počela je u MUP-u 1994., a u MORH-u je od 1995. Diplomirala je na Pravnom fakultetu, a pravosudni ispit položila je 2006. Među njezinim najvažnijima dužnostima je ona vojne savjetnice u predstavništvu RH pri NATO-u i EU te pomoćnice savjetnika predsjednika RH za obranu. Od lipnja 2012. do lipnja 2013. školovala se u 'Dwight E. Eisenhower', školi za nacionalnu sigurnost i strategiju resursa Nacionalnog obrambenog sveučilišta gdje je stekla zvanje magistra.

Da bi ispunila sve uvjete za novu dužnost, brigadirka Garašić bit će privremeno promaknuta u čin brigadne generalice i tako postati prva žena u Oružanim snagama RH koja će dobiti taj čin. Kako je Večernjem listu neslužbeno potvrdio izvor iz obrambenog sustava, nakon što se vrati iz misije, za što je predviđeno oko godinu dana, bit će trajno promaknuta u čin brigadne generalice.

Buduća generalica Garašić završila je potrebne civilne i vojne škole za promaknuće, a ima i ono što druge brigadirke nisu imale, obnaša generalsku dužnost. Naime, od 1. kolovoza načelnica je Uprave za personalne poslove Glavnog stožera, što je generalska dužnost i jedan je od uvjeta za promicanje u generalski čin.

G. Garašić u činu je brigadirke nešto više od dvije godine, promaknuta je 27. svibnja 2011. godine, a kad se vrati iz Afganistana, imat će više od 3,5 godine brigadirskog staža. Zakon predviđa mogućnost redovitog promaknuća u generalski čin ako brigadir ima četiri godine provedene u činu ili nakon dvije godine pod uvjetom da je u tom vremenu obnašao zapovjednu dužnost, tako da bi Gordana Garašić mogla biti promaknuta ubrzo nakon povratka.

Brigadirki Garašić ova misija neće biti prvi susret s Afganistanom jer je tamo već odradila jedan šestomjesečni mandat 2010. godine. Tada je u ISAF-u obnašala dužnost načelnice Odjela za personalne poslove u Regionalnom zapovjedništvu Sjever (RCN), a usto je obnašala i dužnost pravnog savjetnika zapovjednika RCN-a.

Kao savjetnica zapovjednika misije ISAF za rodna pitanja generalica Garašić usko će surađivati s afganistanskim vlastima, misijom Ujedinjenih naroda u Afganistanu, nevladinim organizacijama i drugim organizacijama i osobama važnim za pitanja rodne ravnopravnosti, odnosno prava žena. Njen posao uključivat će obuku te potporu i rad s lokalnim vlastima u cilju integriranja rodne perspektive u sve aspekte života i rada afganistanskih vlasti i društva.

Više o toj temi možete pročitati ovdje