SABORSKO GLASOVANJE

Goran Marić postao ministar, zastupnici ga vole malo više od Martine Dalić

15.11.2016 u 11:29

Bionic
Reading

S 83 glasa za, 17 suzdržanih i 12 protiv Goran Marić u Saboru je potvrđen za novog ministra državne imovine. Sabor je također, zbog izmjena imena ministarstva, kao potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva, poduzetništva i obrta s 80 glasova za, 12 suzdržanih i 19 protiv potvrdio Martinu Dalić

Prema saborskom poslovniku, u slučaju naknadnog imenovanja ministara u sabornici se ne održava rasprava, već se ona obavlja na matičnom radnom tijelu. Tako je o imenovanju novog ministra rasprava jučer provedena na Odboru za gospodarstvo.

'Slijedom prošlotjednih izmjena Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave koje je Hrvatski sabor usvojio, predložio bih iskazivanje povjerenja potpredsjednici vlade dr. Martini Dalić za obavljanje dužnosti ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta te dr. Goranu Mariću za obavljanje dužnosti ministra državne imovine. Kada je riječ o dr. Dalić, riječ je o tehničkoj promjeni naziva njezina ministarstva i portfelja, da to bude isključivo gospodarstvo, poduzetništvo i obrt. Temeljem novog zakona odlučili smo transformirati postojeći državni ured za upravljanje državnom imovinom i dignuti ga na razinu ministarstva koje će se baviti državnom imovinom i njenim upravljanjem', pojasnio je jučer premijer Andrej Plenković.

U jučerašnjoj kratkoj raspravi ministrici Dalić postavilo se pitanje sukoba interesa zbog njenog supruga koji je član uprave Ine. 'Rekli ste da ćete se izuzeti od pitanja u radu Vlade koja se tiču Ine i znamo i zbog čega. Može li se ministar gospodarstva izuzeti od pitanja u nadležnosti svog ministarstva koja mogu biti od interesa jednog značajnog gospodarskog subjekta kao što je Ina ili ne?' upitao je SDP-ov Joško Klisović Martinu Dalić.

Dalić je Klisoviću uzvratila da je pogrešno konstatirao i citirao ono što je ona rekla. 'Ja sam rekla, u slučaju da ikada hrvatska vlada bude odlučivala o ičemu što se personalno tiče mene ili moga supruga ili bilo koga iz moje obitelji, ja ću se izuzeti. A što se tiče obavljanja poslova vezanih uz djelokrug Ministarstva gospodarstva ili odlučivanja o strategijama i poslovanju Ine, to ni na koji način nije u bilo kojem sukobu ili bilo kojem odnosu gdje bi javni interes mogao doći u sukob s mojim privatnim interesom jer u tome dijelu nikakvog mog privatnog interesa nema', rekla je Dalić.

Goran Marić morao je, pak, objašnjavati svoj stav glede odluke prošle vlade kojom su neka trgovačka društva u vlasništvu države proglašena da nisu više trgovačka društva od posebnog interesa, a ta je vlada donijela i odluku o prodaji Končara, čemu se Marić protivio.

'Istina da je prethodna vlada skinula nekoliko poduzeća s popisa strateških poduzeća i poduzeća koja su od strateškog interesa RH. Istina je da sam se ja javno usprotivio načinu prodaje Končara, ali nisam protiv privatizacije. Mislim da u odabiru metodologije i procedura trebamo mijenjati navike i u pitanju kakav je bio slučaj Končara. Sustavno ćemo razmotriti popis svih poduzeća i pripremiti popis trgovačkih društava od posebnog interesa. Uključit ćemo svako poduzeće koje je od posebnog interesa', najavio je Marić.

452561,451999,451740,451141