SUD GA ODBIO

Goran Hadžić neće na privremenu slobodu, ostaje u haškom pritvoru

17.03.2015 u 09:37

Bionic
Reading

Goran Hadžić, bivši vođa hrvatskih Srba, ostaje u pritvoru u Scheveningenu jer je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu odbio njegov zahtjev za privremenim puštanjem na slobodu zbog liječenja tumora na mozgu, piše Glas Slavonije

Prema zaključku raspravnog vijeća Haškog suda, Hadžić, kojemu je postavljena dijagnoza glioblastoma, a liječi se zračenjem i kemoterapijom, u Scheveningenu ima kvalitetnu zdravstvenu skrb, a obrana nije pružila dostatne humanitarne razloge koji bi opravdali njegovo puštanje na privremenu slobodu, piše Glas Slavonije.

Vijeće je odbacilo tvrdnje obrane da je zatvorska prehrana za njega neprikladna, te da zbog boravka u pritvoru ima nesanicu i pati zbog buke. Njega liječi nizozemski onkolog koji je sudjelovao u kreiranju novog protokola liječenja te vrste tumora na mozgu i čak je i obrana priznala da ne bi mijenjala plan njegova liječenja na privremenoj slobodi.

'Raspravno će vijeće nastaviti pratiti Hadžićevo zdravstveno stanje, no u ovom trenutku zaključuje da je njegov boravak u pritvoru UN-a, u kojem može biti pomno praćen i prima zadovoljavajuću zdravstvenu zaštitu dok prolazi drugu fazu liječenja, u skladu s njegovim zdravstvenim potrebama', stoji u odluci.

Hadžić, bivši predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine a prije toga predsjednik vlade tzv. SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, optužen je u 14 točaka za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu od lipnja 1991. do prosinca 1993. s ciljem trajnog uklanjanja hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva s okupiranih područja Hrvatske.

Hadžića se tereti za progon, ubojstva, zatočenja, mučenja, deportacije, razaranje i pljačku na području Ovčare, vukovarskog Veleprometa, Lovasa, Erduta, Dalja, Borova Sela kao i u logorima u Srbiji od Begejaca i Stajićeva do Šida i Sremske Mitrovice.