'novinarstvo ne damo!'

Gong: Posljednja je prilika da se HRT spasi kao javni servis

25.02.2019 u 13:28

Bionic
Reading

Gong je u ponedjeljak pozvao sve zainteresirane udruge, sindikate, institucije i političke stranke da se uključe u bojkot HRT-a i ne sudjeluju u njihovu programu do novinarskog prosvjeda ''Novinarstvo ne damo!'' najavljenog za subotu 2. ožujka, te je istaknuo kako je pokretanje šire društvene platforme ''vjerojatno posljednja prilika da se HRT spasi kao javni servis'

Izvršna direktorica Gonga Jelena Berković na konferenciji za novinare izrazila je i solidarnu podršku svim novinarima i medijima koje je HRT tužio, te je istaknula kako je namjera bojkota ukazivanje na ''nakaradnost situacije u kojoj javni servis tuži medije i novinare koji izvještavaju kako se troši javni novac i time politikom zastrašivanja i pritisaka'' dodatno srozavaju stanje medijskih sloboda u Hrvatskoj.

Naglasila je i kako su se bojkotu više desetaka organizacija civilnog društva koji, između ostaloga, od HRT-a traže odbacivanje navedenih tužbi, sada priključuju mnogi uključivši i političke stranke među kojima su kao posljednji u bojkotu i SDP, kao i članice Amsterdamske koalicije.

Pritom je naglasila i kako je bojkot HRT-a i ''apsolutno političko pitanje'' te jasna poruka vladajućima u HDZ-u da u ovoj situaciji preuzmu odgovornost oko HRT-a te da, kako je istaknula, krenu rješavati problem tamo gdje je nastao.

''Ako su u HDZ-u svjesni da su najodgovorniji za stanje u državi, onda neka preuzmu i odgovornost i oko HRT-a. S jedne strane, moraju dozvoliti novinarima da profesionalno rade svoj posao i maknuti svoje prste od uređivanja medija, a s druge strane moraju izabrati kompetentne ljude koji će transparentno i vjerodostojno upravljati HRT-om. Odgovornost je na Ministarstvu kulture i premijeru da podvuku bilancu i vide jesu li ipak krive ljude postavili na ta mjesta'', rekla je Berković.

Član Programskog vijeća HRT-a Nikola Baketa, istaknuvši kako govori u svoje ime, podsjetio je na ispunjavanje ugovora Vlade s HRT-om, i ''misijske ciljeve'' koje bi taj javni servis trebao ispunjavati među kojima su i promicanje medijske kulture i povjerenje javnosti prema javnom medijskom servisu, no ocijenio je kako podnesene tužbe protiv novinara ''odstupaju od tog misijskog cilja''.

''Vidimo svakog dana da javnost ima sve manje povjerenja prema tom javnom medijskom servisu'', zaključio je Baketa.

Na konferenciji je sudjelovao i predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić koji je govorio o svojim iskustvima vezanima uz pritiske na medije te je istaknuo kako je napokon stiglo vrijeme da mediji, a naročito HRT, prestanu služiti vladajućoj politici i elitama.

Berković je pred novinarima pročitala i najnovije pismo potpore Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) u kojim se ističe i kako DHFR već desetak godina upozorava na sumnje i nepravilnosti u poslovanju HRT s posebnim naglaskom na nabavu programa iz vanjske produkcije i netransparentno trošenje programskog proračuna HRT-a.