NEPROFITNI MEDIJ

GONG i HND pokrenuli Faktograf.hr

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 27.10.2015 15:41
  • Objavljeno 27.10.2015 u 15:41
FAKTOGRAF

FAKTOGRAF

Izvor: Screenshot / Autor: Faktograf.hr

Na medijskom nebu hrvatske pojavio se još jedan projekt - Faktograf.hr. Riječ je o zajedničkom projektu Hrvatskog novinarskog društva i GONG-a, čija je svrha metodom provjere činjenica, koristeći pouzdane izvore, (pr)ocjenjivati točnost i utemeljenost izjava kojima nas svakodnevno zasipaju naši političari i političarke, a kako bismo spriječili da dovoljno puta izrečen neutemeljeni stav u javnom diskursu postane neprikosnovena činjenica.

Također, Faktograf.hr, kako sami navode, stremi postati relevantan neprofitni medijski prostor na kojem će se politički život u Hrvatskoj obrađivati u maniri profesionalnog i etičnog novinarstva, lišenog utjecaja raznih partikularnih interesa. No, to nikako ne znači da će on biti lišen vrijednosnog određenja. Dapače, imat će snažno utemeljenje u vrijednostima slobode, antifašizma, ljudskih prava i ravnopravnosti te socijalne pravde.

Pokrenut je uoči parlamentarnih izbora 2015. godine, u nadi da će građanima koristiti kao još jedan izvor informacija u formiranju odluke o tome kome dati svoj glas.

Ideju su dobili i prilagodili je hrvatskim uvjetima iz brojnih svjetskih primjera sličnih neovisnih internetskih sajtova. Uzor u tome su im stranice kao što su PolitiFact, FactCheck iliFact Checker The Washington Posta a u ovim početnim koracima pomažu nam kolegice i kolege s regionalnih fact-checking portala Istinomjer.ba i Istinomer.rs.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!