HRVATSKA SRAMOTA

Gluha djeca već više od tri godine čekaju prevoditelje znakovnog jezika u vrtićima

04.09.2017 u 19:52

Bionic
Reading

Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom", povodom početka nove školske godine, u ponedjeljak je zatražila hitno donošenje Pravilnika o pomoćnicima u nastavi, te rješavanje naknada za prijevoz školske djece kao i pomoć u obrazovanju djece s teškoćama

U priopćenju upozoravaju kako Hrvatska  i dalje nema dovoljno logopeda, rehabilitatora i socijalnih pedagoga, a Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima, kao jedan od  ključnih elemenata za sustavni rad pomoćnika u nastavi, još uvijek nije objavljen.

Stoga traže hitno povećanje kvota upisa na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu te uspostavu odgovarajućih studijskih programa u najmanje dva sveučilišna centra tijekom sljedeće dvije godine.

"Gluha, nagluha i gluhoslijepa djeca već više od tri godine čekaju prevoditelje znakovnog jezika u vrtićima i nemaju pristup predškolskom obrazovanju, zbog čega su u početku obveznog školovanja u lošijoj poziciji od svojih vršnjaka", upozorava Inicijativa.

Tako je dio djece u Centru Vinko Bek ove godine ostao bez pomoćnika u nastavi, a dio djece koja pohađaju srednjoškolski program u Centru Dubrava nema osiguran prijevoz te su djeca danas ostala kod kuće, a riječ je, kažu u Inicijativi, samo nekima od problema koji dodatno opterećuju roditelje i djecu s teškoćama.

Inicijativa traži i da se razriješe svi problemi u odnosu između Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku oko nadležnosti u odgojno obrazovnim ustanovama koje se vode kao ustanove socijalne skrbi.