NOVI ROK IZ ŠATORA

Glogoški: Riješite naš problem do 15. srpnja!

16.06.2015 u 13:46

Bionic
Reading

Branitelji koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66, na konferenciji za medije objavili su da iz Ministarstva nisu dobili nikakvu informaciju o nastavku pregovora o ispunjenju njihovih zahtjeva po radnim skupinama, kako je bilo dogovoreno na sastanku s premijerom Zoranom Milanovićem i ministrima obrane Antom Kotromanovićem i branitelja Predragom Matićem prošloga ponedjeljka

Kako je kazao jedan od vođa prosvjeda Đuro Glogoški, branitelji odustaju od daljnjih pregovora po radnim skupinama jer ne vide u tome smisla s obzirom na to da se pregovori o gorućim braniteljskim problemima već vode pred Pododborom za ratne veterane u Hrvatskom saboru i u radnoj skupini pri Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

'Branitelji će Pododboru za ratne veterane do kraja mjeseca uputiti prijedlog nacrta Zakona o braniteljima kako bi on potom krenuo u javnu raspravu', kazao je Glogoški. Jedan od vođe prosvjednika smatra da bi taj zakon, kad bi bio prihvaćen, riješio sve njihove probleme.

Također je kazao da će branitelji koji prosvjeduju, predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću uputiti još jedno pismo u kojem će ga upoznati sa svim problemima koji muče braniteljsku populaciju i nadaju se da će, shodno svom obećanju koje je dao na sastancima s njima u protekla dva tjedna, krenuti u rješavanje neki problema za koje je rekao da su lako rješivi. Ne smatra da su sastanci s premijerom bili besmisleni jer su ga upoznali s problemima braniteljske populacije, a kako kaže Glogoški, i sam je priznao da neke stvari nije znao i da su se prilikom nekih odluka o braniteljima dogodile greške. 

Glogoški je dao rok do raspuštanja Hrvatskog sabora, 15. srpnja, da se riješe neki problemi koji se mogu riješiti. Smatra da se problemi najugroženijih branitelja, poput nezaposlenih i onih sa zdravstvenim problemima, mogu riješiti i Vladinim uredbama. Na pitanje hoće li se odazvati nekom novom pozivu na pregovore, Glogoški je kazao da ovisi u kojem bi smjeru išao taj poziv.

Branitelji su također pokrenuli inicijativu da se prostor na kojem se nalazi šator u kojem prosvjeduju, nazove prema Nevenki Topalušić, braniteljici koja je preminula na samom početku prosvjeda.

Glogoški nije želio komentirati izjave ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji tvrdi da su prilikom prosvjeda na Markovu trgu, oni ti koji su bili nasilni, a ne policija. Samo je kratko kazao da će o tome sazvati posebnu konferenciju za medije. Branitelji su također osudili kukasti križ na nogometnom stadionu Poljud koji je netko iscrtao na travi uoči utakmice reprezentacija Hrvatske i Italije.

Na kraju dodajmo da se prosvjednici iz šatora u Savskoj 66 ne miču do ispunjenja svojih zahtjeva – ostavke ministra branitelja Predraga Matića i donošenja ustavnog zakona o pravima branitelja.