dvostruki udarac

Glavni tajnik UN-a: Na rubu smo klimatskog 'ponora'

19.04.2021 u 18:34

Bionic
Reading

Prošla godina bila je jedna od tri najtoplije u povijesti mjerenja i obilježili su je požari, poplave, suše i otapanje ledenjaka, stoji u izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u ponedjeljak u kojem glavni tajnik te organizacije upozorava da je svijet na rubu "ponora“

U 2020. se dogodio "dvostruki udarac“ za milijune stanovnika pogođenih ekstremnim klimatskim uvjetima i restriktivnim mjerama uvedenima zbog pandemije koronavirusa zbog kojih je nekim regijama kasnila pomoć, upozorila je UN-ova Svjetska meteorološka agencija (WMO).

Izvješće "Stanje svjetske klime“, objavljeno uoči sastanka na vrhu na temu klimatskih promjena koji će se 22. i 23. travnja odviti pod američkim vodstvom, potvrđuje te zaključke.

"Na rubu smo ponora. Vidimo rekordne količine tropskih oluja, otapanja ledenih pokrova i ledenjaka, kod suša, toplinskih valova i šumskih požara“, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Izvješće pokazuje da je globalna temperatura 2020. bila za 1,2 stupnja Celzija viša od predindustrijskog perioda, što je svrstava među tri najtoplije godine, uz 2016. i 2019.

Glasnogovornica WMO-a naglasila je da je zbog statističke greške teško odrediti koja od tri je bila najtoplija.

Među indikatorima koji se ističu u izvješću su rekordno niska razina leda na Arktiku u dva mjeseca prošle godine i podatak da je oko 80 posto oceana 2020. prošle godine imalo barem jedan toplinski val.

SAD je imao rekordnu količinu požara i oluja, a samo uragan Laura, koji je pogodio Louisianu 27. kolovoza, uzrokovao je 19 milijardi dolara štete.

U Dolini smrti u Kaliforniji registrirana je prošle godine u kolovozu najviša temperatura u posljednjih 80 godina, 54,4 stupnja Celzija, stoji u izvješću.

Područje Furnace Creeka, koje se nalazi u tom nacionalnom parku i ispod razine mora, i ranije je bilo nositelj titule mjesta s rekordnom temperaturom. Prema podacima Američkog geološkog zavoda, tamo je 1913. zabilježeno 56,7 stupnjeva, no dio znanstvenika sumnja u točnost tog mjerenja.