trident juncture

Glavni tajnik NATO-a nadgleda vojne vježbe u Norveškoj

30.10.2018 u 12:12

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u utorak je s grupom visokih dužnosnika posjetio Norvešku kako bi nadgledao jednu od najvećih vojnih vježbi NATO-a još od Hladnog rata

Vježba poznata kao 'Trident Juncture' započela je prošlog tjedna. U vježbi sudjeluje oko 50 tisuća vojnika, 10 tisuća vozila i više od 300 letjelica i brodova. Uključuje provjere kopnenih, morskih, zračnih i cyber sposobnosti.

Cilj vježbe je provjera međusobne usklađenosti međunarodnih snaga u združenom djelovanju te sposobnosti NATO-a da povrati suverenitet saveznice nakon oružane agresije.

Uz 29 članica NATO-a, snage partnerskih zemalja Finske i Švedske također sudjeluju u vježbi koja se održava do 7. studenog.

Za utorak su najavljeni prosvjedi u blizini norveškog grada Trondheima, gdje se Stoltenberg planirao sastati s norveškim ministrom obrane Frankom Bakke-Jensenom. Stoltenberg, čelnik NATO-a te ujedno i bivši norveški premijer, a u zemlju je stigao u ponedjeljak.

Ruska ratna mornarica tijekom održavanja vježbi planira testirati svoje projektile u međunarodnim vodama duž norveške obale.  Testiranje projektila održati će se od četvrtka do subote, zapadno od otočnih gradova Kristiansund, Molde i Alesund.

'Nema ničeg dramatičnog u vezi testiranja projektila. Obaviješteni smo oko toga te ćemo pratiti ruske vojne vježbe', izjavio je Bakke-Jensen za NRK.norveški ministar obrane Frank Bakke-Jensen za NRK.

Iz Saveza naglašavaju da vježba 'Trident Juncture' nije usmjerena ni protiv jedne zemlje te da je odgovor na izmišljeni scenarij.

'To su, kao što Rusija dobro zna, obrambene vježbe', rekao je američki ministar obrane James Mattis. 'Stavljati ih u bilo kakvu vrstu ofenzivnog ili destabilizirajućeg konteksta bila bi pogrešna interpretacija'.