kreću razgovori

Glavni tajnik DP-a: 'Prije bih pregovarao s Anušićem, nego s Plenkovićem'

21.04.2024 u 20:06

Bionic
Reading

Trinaest zastupnika s liste Domovinskog pokreta drži u svojim rukama ključeve Banskih dvora. U toj stranci sutra će oformiti pregovarački tim i onda kreću ozbiljni razgovori, kako kažu, s obje strane

Prema informacijama posljednjih dana, ali i u skladu s izjavama koje su iz Domovinskog pokreta dolazile uoči izbora, jedan od glavnih uvjeta je da SDSS ne bude dio vlade.

'Domovinski pokret je komunicirao od samog početka i kampanje i prije toga i apelirao HDZ-u što radi SDSS tako da je to jedna od ključnih točaka da SDSS u Vladajućoj strukturi ne postoji', kazao je za RTL glavni tajnik DP-a Josip Dabro.

Srpska manjina, kazao je, nije problem DP-u, nego upravo SDSS kao stranka. 'Zna se odakle je nastao, tko je predsjednik glavnog odbora, tko su ti ljudi bili 90-ih godina…', kazao je Dabro, davši do znanja da ne mogu zabraniti SDSS-u da podržava Vladu iz Sabora, no da 'SDSS ne treba niti će trebati'.

Upitan kada počinju razgovori s HDZ-om, Dabro je poručio: 'Sutra je prvo predsjedništvo DP-a sa saborskim novoizabranim zastupnicima gdje ćemo donijeti okvir, potvrditi pregovarački tim koji je u sastavu Penave, Radića, Barna i moja malenkost i onda ćemo razgovarati sa svima. Nismo se mi vjenčali za HDZ i da krene 'dok nas smrt ne rastavu', otvorene su oba dvije opcije.'

Iako su se pojavile informacije kako DP traži četiri ministarstva, Dabro o tome nije želio govoriti, kazavši da 'oni nisu trgovci'.

Ministar obrane Ivan Anušić, otkrio je Dabro, imenovan je od Plenkovića kao ključna osoba za pregovore. 'Prije svega mi se bavimo politikom, nemamo mi tu kome što vjerovati. Anušiću vjerujem osobno jer smo dugogodišnji prijatelji i mislim da je on najbolji potez da se uključi u pregovore i dobio je najviše glasova. Prije bi se s Anušićem, nego s Plenkovićem, ali Plenković je predsjednik HDZ-a, njegova je zadnja', poručio je Dabro.