Hassan Al-Thawadi

Glavni organizator prvenstva u Katru žali zbog incidenata s duginim bojama

18.12.2022 u 20:15

Bionic
Reading

Glavni organizator Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, Hassan Al-Thawadi, zažalio je što je došlo do incidenata tijekom prvenstva uključujući i one s navijačima koji su izražavali svoju podršku za LGBTQ+ zajednicu noseći odjeću ili modne dodatke u duginim bojama

"Neki navijači su nažalost doživjeli neugodnosti", rekao je Al-Thawadi britanskoj televiziji Sky Sports.

Vjeruje da je sigurnosno osoblje ukazalo na dugine boje kao na problem "bilo iz straha od porasta potencijalnih tenzija unutar stadiona ili ne." Neki navijači bili su primorani ukloniti modne dodatke u duginim bojama kako bi dobili pristup utakmicama.

Bez obzira na to, Al-Thwadi nije bio nezadovoljan postupkom.

"Mislim da su ljudi svjesni da imamo razlike u mišljenjima. No mislim da je važno naglasiti da moramo naći načine poštovanja mišljenja jednih drugih, i pronalaska načina da krenemo naprijed. I to je ono što je ovo Svjetsko prvenstvo pokazalo."

Katar je bio uvelike kritiziran ne samo zbog svoga odnosa prema LGBTQ+ zajednici, nego i zbog situacije s ljudskim pravima i smrtima migrantskih radnika, za što Al-Thawadi kaže da je "nesretna situacija" unatoč "najboljim namjerama."

  • +29
Kaos u navijačkoj zoni, Doha, SP u nogometu, 20.11.2022. Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Međutim, vjeruje da je Svjetsko prvenstvo pomoglo ubrzati mnoge reforme kojima će se poboljšati uvjeti za migrantske radnike.

"Zemlja je prepoznala potrebu za reformama, jer je stanje bilo neprihvatljivo i uvedeni su zakoni."