OTEZANJE IZA REŠETAKA

Glavaš se još nije izjasnio želi li svjedočiti na suđenju Tadiću

04.12.2012 u 11:10

Bionic
Reading

Branimir Glavaš će svjedočiti na suđenju Dragi Tadiću ili Branimir Glavaš neće svjedočiti na suđenju Dragi Tadiću

Iako je iz zatvora u Mostaru u kojem izdržava kaznu trebao biti doveden na Županijski sud u Zagrebu još 19. studenog, to se nije dogodilo, a čini se ni neće, bar još neko vrijeme, a možda ni nikada, jer kako nam je odgovorio Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravde Bosne i Hercegovine, ‘Glavaš se još uvijek nije izjasnio pristaje li na privremenu predaju RH’.

Naime procedura u BiH nalaže da uz suglasnost Ministarstva treba dobiti suglasnost i osuđenika o privremenom izručenju. Kako se Glavaš još nije izjasnio, tako je izvjesno da za sada neće svjedočiti iako je Tadićeva odvjetnica Jadranka Sloković ranije izjavljivala da je Glavaš, prema njezinim informacijama, pristao svjedočiti na Županijskom sudu.

Osječkom poduzetniku Dragi Tadiću sudi se zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u predmetu Glavaš, u kojem se optuženi zanimao za taj predmet da bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin u slučajevima ubojstava civila u Osijeku, poznatijima pod nazivima 'garaža' i 'selotejp'.

Tadić se, za razliku od ostalih petero suoptuženika koji su se nagodili s USKOK-om, izjasnio da se ne osjeća krivim odbivši ponudu tužiteljstva na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od dvije i pol godine.

Ponudu su prihvatili saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić i splitski poduzetnik Srećko Jurišić, koji su osuđeni uvjetno na dvije godine zatvora, te Tadićeva supruga Božica Tadić Ćavar, koja je uvjetno osuđena na 15 mjeseci.

Glavaš, zbog kojega je Tadić navodno pokrenuo cijelu akciju podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda, pravomoćno je osuđen na osam godina zatvora, a kaznu služi u BiH, gdje je pobjegao prije izricanja prvostupanjske presude.