POBIJEDILI ŠIŠLJAGIĆ I BUBALO

Glavaš: Nisu nas uništili ni pomoću avijacije

31.05.2009 u 21:18

Bionic
Reading

Prema privremenim neslužbenim rezultatima osječkog Gradskog izbornog povjerenstva, prikupljenih sa svih 110 biračkih mjesta, u današnjem drugom krugu izbora za novog osječkog gradonačelnika pobijedio je kandidat koalicije HDSSB-HNS-Zeleni Hrvatske Krešimir Bubalo s osvojenih 63,14 posto glasova, dok je kandidat koalicije HDZ-HSP Anto Đapić dobio 34,45 posto glasova.

Na izbore je izišlo 38,93 posto od ukupno 102.736 registriranih birača.

Prema privremenim neslužbenim rezultatima Županijskog izbornog povjernsstva, prikupljenih s 409 od 427 biračkih mjesta, na današnjim izborima za osječko-baranjskog župana vodi kandidat koalicije HDSSB-Zeleni Hrvatske Vladimir Šišljagić (HDSSB), s osvojenih 54,72 posto glasova, dok je kandidat koalicije HDZ-HSP-HSS-HSLS-HSU Tomislav Ivić (HDZ) dobio 42,59 posto glasova.

Nakon objave prvih neslužbenih rezultata, po kojima je za osječko-baranjskog župana pobijedio Vladimir Šišljagić (HDSSB), kandidat koalicije HDSSB-HNS-Zeleni Hrvatske, a osječko gradonačelničko mjesto osvojio Krešimir Bubalo (HDSSB), kandidat iste koalicije, obojica su izjavila da mjesta euforiji nema jer treba ozbiljno raditi za dobrobit građana Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Branimir Glavas javio se telefonom i čestitao izbornu pobjedu

Vladimir Šišljagić rekao je kako su on i njegova koalicija "vodili afirmativnu kampanju za razliku od Tomislava Ivića, koji je, kako je ocijenio ,"sa svojim timom igrao prljavo", što su birači znali prepoznati. Ovi su izbori pokazali da je HDSSB "najjača stranka na ovim prostorima, a to obvezuje", rekao je, dodajući kako ga je protukandidat za župana Tomislav Ivić, posebno tijekom kampanje za drugi izborni krug, osobno vrijeđao, ali se, kako je istaknuo, "pokazalo da mu to nije pomoglo jer je vrijeme HDZ-a na ovim prostorima definitino prošlo".

"Sada kad je kampanja završena, a rezultati poznati, vrijeme je da s ovih prostora još snažnije progovaramo i u Hrvatskome saboru i Vladi kako bismo osigurali za Osječko-baranjsku županiju ono što joj pripada u razvojnom smislu", rekao je Šišljagić.

Krešimir Bubalo, koji je uvjerljivo izabran za osječkoga gradonačelnika, rekao je kako ih "ni 1991. godine nisu uništili avioni, pa nisu ni Đapićevi, koji su grad danima zasipali tonama letaka".

Dodao je da će odmah nakon preuzimanja vlasti u gradu "napraviti reviziju poslovanja Gradske uprave i gradskih tvrtaka", a kao dosadašnji osječko-baranjski župan "novome županu Vladimiru Šišljagiću podastrijet će sve što su radili u proteklih pet godina".

"Zahvaljujem svima na potpori koju smo tijekom ove prljave kampanje dobivali od brojnih građana, ali i onima koji nas nisu podržali, te svima obećajem da ću zajedno sa svojim timom raditi odgovorno i savjesno", rekao je Bubalo. Posebno je zahvalio na potpori Gordanu Matkoviću, koji je kao nezavisni kandidat bio u utrci za osječkoga gradonačelnika, a kojega je za mali postotak u prvome izbornom krugu pobijedio Anto Đapić (HSP).

Brojnim članovima HDSSB-a i simpatizerima koji su se okupili u središtu Osijeka u jednom kafiću i ispred njega večeras se telefonom iz BiH javio Branimir Glavaš. Među ostalim, ocijenio je kako je "večerašnja pobjeda HDSSB-a bila referendum protiv HDZ-a, ali i dokaz da Sanader i 'sanaderovci' nisu uspjeli uništiti HDSSB, koji je postao najjača regionalna stranka".

Unatoč prljavoj kampanji u kojoj su blatili i napadali HDSSB "čak i uz pomoć avijacije, na svu sreću mogu samo reći - obadva su pala, i Tomislav Ivić i Anto Đapić", rekao je Glavaš, kojemu su okupljeni tijekom cijelog razgovora skandirali: "Glavaš, Glavaš!"

Večerašnja pobjeda HDSSB-a poruka je "aktualnoj vlasti da im ni hapšenja ni prijetnje nisu uspjele jer slavonsko-baranjski čovjek zna što je za njega najbolje", rekao je, dodajući kako vjeruje da će na parlamentarnim izborima "HDSSB barem udvostručiti broj svojih zastupnika, kojih sada ima tri".

Poraženi Anto Đapić

Predsjednik HSP-a i kandidat koalicije HSP-HDZ za osječkoga gradonačelnika Anto Đapić izjavio je večeras kako rezultati današnjih izbora nedvojbeno pokazuju da je kandidat koalicije HDSSB-HNS-Zeleni Hrvatske Krešimir Bubalo novi osječki gradonačelnik te da mu na tome čestita, ali i zahvaljuje biračima na potpori koju su njegovoj stranci iskazivali u protekle četiri godine.

"Birači su se opredijelili i ja to apsolutno poštujem, HSP ide u oporbu u gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji i bit će čvrsta i konstruktivna oporba koja će budno pratiti što se radi", rekao je Đapić.

Na pitanje što misli, hoće li takav izborni rezultat utjecati na daljnje zaoštravanje odnosa lokalnih gradskih vlasti s hrvatskom Vladom Đapić je odgovorio kako je i u kamapnji poručivao da izbor njegova protukandidata Bubala znači "nastavak politike koja se temelji na sučeljavanju i inatu, ali i to je legitimno".

Predsjednik osječko-baranjskoga HDZ-a i kandidat koalicije HDZ-HSP-HSS-HSLS-HSU za osječko-baranjskoga župana Tomislav Ivić izjavio je novinarima u izbornom stožeru kako je očito da će ta koalicija "izgubiti u utrci za župana", te da čestita na pobjedi svojem protukandidatu, predsjedniku HDSSB-a Vladimiru Šišljagiću.