OŠTRA RASPRAVA U SABORU

Glavak vladajućima: Ograničavate pravo na pristup informacijama

13.05.2015 u 20:41

Bionic
Reading

Saborska zastupnica HDZ-a Sunčana Glavak poručila je u srijedu u Hrvatskom saboru da će se izmjenama Zakona o pravu na pristup informacijama, koji se pred zastupnicima našao u prvom čitanju, ograničiti pravo na pristup informacijama

I dok je ministar uprave Arsen Bauk pojašnjavao kako se izmjene rade s ciljem usklađivanja s europskim direktivama Glavak mu je uzvratila: "To je paravan da se intervenira u one dijelove zakona koji su se pokazali dobrim te se sada praksa dostupnosti informacija sužava".

HDZ-ova zastupnica Glavak zamjerila je i tomu što nije prvo raspravljeno izvješće povjerenice za informiranje za 2014. kao i njezino očitovanje na zakon.

"Povjerenica je sudjelovala na svim radnim skupinama i bila konzultirana. Ja jesam pobornik rada neovisnih tijela, ali oni ne mogu postati zakonodavac, a sabor poštanski sandučić za njihove prijedloge", kazao je Bauk.

Zakonskim se izmjenama, tvrdi Bauk, osigurava veća mogućnost podataka za ponovu uporabu, proširuju mogućnosti korištenja otvorenih podataka od strane građana, privatnog sektora i civilnog društva pri stvranju novih vrijednosti.

Iako je SDP hvalio zakonske izmjene Peđa Grbin iznio je i niz primjedbi za koje vjeruje da će se do drugog čitanja promijeniti.

Zamjerke se odnose na pitanje supsidijarne primjene zakona kao i na pitanje podzakonskih akata koji, upozorio je, moraju biti subjektom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću pa i onda, kaže, kada nije riječ o državnim tijelima u smislu ministarstava ili jedinica lokalne samouprave već i svih drugih agencija.

"To bi pitanje trebalo posebno dobro razmotriti jer neke agencije kao što je primjerice HERA ili HANFA, donose vrlo važne akte", rekao je SDP-ov Grbin.

Također zamjerka SDP-a odnosi se i na pitanje objavljivanja podataka o javnoj nabavi na internetskim stranicama Narodnih novina.

"Tražiti nešto na stranicama Narodnih novina nije najlakše, a tražilica nije najpouzdanija, no ako se ti podatci objave na web stranicama tijela javne vlasti onda će ih javnost i novinari lakše pronaći tražene podatke", zaključio je.

HDZ-ov zastupnik Goran Marić pitao je hoće li taj zakon omogućiti primjerice uvid u ekonomske poslove ove države i pod kojim se uvjetima. "Uvjeren sam a neće", poruči je.

Zastupnici su večeras raspravili i izmjene Odluke o popisu pravnih osoba od posebnog državnog interesa, kojima se taj popis usklađuje s izmjenama zakonskih propisa te se u njemu utvrđuju nove pravne osobe od posebnog državnog interesa.

Na popisu će se tako, među novim pravnim osobama od posebnog državnog interesa naći Agencija za investicije i konkurentnost, Hrvatska energetska regulatorna agencija, Hrvatski zavod za norme, Agencija za ugljikovodike, Hrvatska akreditacijsku agenciju i i druge.

"Nemam ništa da oni budu u ovoj odluci ali postoje problemi", upozorio je Laburist Dragutin Lesar

Zakon o sprječavanju sukoba interesa, podsjeća, propisuje da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih i nadzornih tijela osim onih koji su uvršteni u odluku koju donosi Sabor i to najviše u dva upravna odnosno nadzorna tijela.

Naveo je, primjerice, Agenciju za investicije i konkurentnost u čijem su upravnom vijeću, kaže, sve redom državni dužnosnici – Ivan Vrdoljak, Branko Grčić, Boris Lalovac, Anka Mrak Taritaš, Gordan Maras, Orsat Miljenić, Joško Klisović i drugi.

"Kako je Vlada imenovala njih u upravna vijeća, a da Agencije za investicije i konkurentnost nije bila uvrštena u odluku sabora i popis gdje se mogu imenovati", pitao se.

U Agencija za ugljikovodike nastavio je, imenovan je ministar Ivan Vrdoljak i Sabina Škrtić koja je bila zamjenica ministra u trenutku imenovanja.

"Nisu li ti ljudi u sukobu interesa od dana imenovanja do dana dopune odluke", pitao se Lesar.

Upozorio je i na činjenicu da neke važne državne institucije nisu javno objavile članove svojih upravnih i nadzornih tijela.