sufinaciranje vrtića

Glasovac: Zašto je vrijednije dijete u Dalmatinskoj Zagori od onog u Zadru ili Varaždinu

06.10.2023 u 12:17

Bionic
Reading

Saborska oporba kritizirala je u petak uredbu prema kojem će država sufinancirati cijene smještaja u dječjim vrtićima, navodeći da će to značiti diskriminaciju djece u pojedinim regijama, dok vladajući navode da je to pomoć slabije razvijenim jedinicama lokalne samouuprave

Uredbom o izmjeni Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koju je Vlada donijela dok Sabor nije zasjedao, predviđeno je uvođenje sufinanciranja cijene smještaja u dječjim vrtićima iz državnog proračuna, uzimajući u obzir indeks razvijenosti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

To znači da će najslabije razvijenim općinama i gradovima država sufinancirati 50 posto prosječne cijene smještaja u vrtiću, uz postupno smanjenje postotka sufinanciranja ovisno o indeksu razvijenosti. Za najrazvijenije gradove i općine udio sufinanciranja pao bi na 6,25 posto.

Dodatno se vodi računa i o otocima i brdsko planinskim područjima gdje se postotni udjel sufinanciranja povećava za 15 posto, kazao je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Stipe Mamić.

Za odluku koja se počinje primjenjivati od listopada osigurano je u proračunu 17,6 milijuna eura, a u 2024. godini 47 milijuna eura, dodao je.

"Uredbom će se diskriminirati djeca u pojedinim regijama, ostaviti lokalnim čelnicima da sami odlučuju kako će trošiti novac pa ćemo vjerojatno imati još više bazena i još više zimskih vrtova bez djece i odgajatelja”, ustvrdila je Romana Nikolić (Socijademokrati).

Glasovac: Osigurati jednaku dostupnost vrtića za svu djecu

Umjesto da je trošak plaća djelatnika preuzela država i tako rasteretila lokalne jedinice i dalje će plaće biti neujednačene te ćemo i dalje imati veliki broj neupisane djece, smatra.

Sabina Glasovac (SDP) upitala je zašto je vrijednije dijete primjerice u Dalmatinskoj Zagori kome će se vrtić sufinancirati s 50 posto odnosno 140 eura od djeteta u Varaždinu ili Zadru gdje će se sufinancirati mjesto u vrtiću s 17,5 eura. Napomenula je i kako indeksi razvijenosti nisu ažurirani od 2017. godine.

Glasovac ističe da treba osigurati jednaku kvalitetu, dostupnost i priuštivost vrtića u cijeloj Hrvatskoj. "Uredba znači novu diskriminaciju djece jer će se subvencije vrtićkog mjesta definirati na osnovi gdje dijete živi i pohađa vrtić”, rekla je.

Pravedno i bilo, smatra, da iznos subvencije bude isti bez obzira na socioekonomski status i gdje se dijete rodilo odnosno pohađa vrtić. Predložila je 50- postotno sufinanciranje ekonomske cijene vrtića države a da ostalih 50 posto na sebe preuzmu suosnivači odnosno lokalne jedinice čime bi vrtići za sve roditelje u Hrvatskoj bili besplatni.

Mamić: To je pomoć slabije razvijenima

Državni tajnik Mamić pojašnjava da nije riječ o subvenciji djeteta ili roditelja već potpori lokalnim jedinicama jer postoje velike regionalne razlike u dostupnosti, kadrovima i participaciji roditelja.

Neke jedinice izdvajale su za vrtiće ispod 10 posto proračuna a neke preko 40 posto, kazao je i naglasio kako je korištenje indeksa razvijenosti najpravedniji. Povećati će se priuštivost vrtića za roditelje, posebice u slabije razvijenim lokalnim jedinicama, naglasio je.

Lokalne jedinice moći će sredstva koristiti za podizanje kvalitete, zapošljavanje novih kadrova, povećanje plaća, a mogu utjecati i na to da smanje participaciju roditelja u cijeni vrtića, naveo je Mamić.

Željko Reiner (HDZ) poručio je oporbi neka konačno kaže želi li decentralizaciju ili centralizaciju, a Josip Borić (HDZ) predbacio SDP-u da dok su bili na vlasti nisu uopće vodili brigu o predškolskom odgoju niti izgradila ijedan vrtić.

HDZ-ovci su hvalili uredbu vezanu za predškolski odgoj naglasivši da će sufinanciranje vrtića uvelike pomoći lokalnim jedinicama i omogućiti uvođenje besplatnih vrtića.

Na uredbu o dopuni Zakona o šumama kojom se određuje kako ministar može u slučaju pojave prirodne nepogode donijeti naredbu zabrane provođenje pojedinih radova gospodarenja šumama zastupnici nisu imali veće primjedbe.