hrvatski sabor

Glasovac apelira na donošenje pravilnika o pomoćnicima u nastavi

18.10.2018 u 12:52

Bionic
Reading

SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac saborsku je raspravu o Zakonu o autorskim pravima u četvrtak iskoristila kako bi apelirala na Ministarstvo znanosti i obrazovanja da donese pravilnik o pomoćnicima u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju, za koji tvrdi da već dvije godine stoji u ladici.

"Apeliram na Ministarstvo znanosti i obrazovanja da konačno donese pravilnik o pomoćnicima i asistentima u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju", kazala je Glasovac i pozvala "slijepu Vladu da progleda, izvadi pravilnik iz ladice i pomogne slijepim osobama".

Glasovac je pritom izrazila žaljenje što je, kako je rekla, Ministarstvo odustalo od cjelovite kurikularne reforme u obliku kako je zamišljena kao reforma obrazovnih sadržaja, unaprjeđenje nastavnih procesa s naglaskom na poseban pristup svakom djetetu, pa i djeci s teškoćama u razvoju.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner upozorio ju je da je skrenula s teme te 80 posto govora potrošila na kurikularnu reformu, a ne autorska prava.

"Željela sam progovoriti o čaši punoj problema s kojima se suočavaju djeca, ali i odrasli", uzvratila je Glasovac te istaknula važnost olakšavanja pristupa obrazovanju djeci s teškoćama.

Inače, i vladajući i oporba u raspravi su podržali lakšu prilagodbu tiskanih djela zaštićenih autorskim pravom i srodnim pravima u formate prilagođene potrebama slijepih osoba, osoba s oštećenjem vida ili drugim poteškoćama zbog kojih se ne mogu služiti tiskom.

  • +18
Saborska rasprava Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Izmjenama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima ovlašteni subjekti moći će prilagođavati i učiniti pristupačnim navedenim kategorijama korisnika djela bez potrebe prethodnog ishođenja odobrenja nositelja autorskog ili srodnih prava i bez plaćanja naknade.

Na taj način povećat će se dostupnost knjiga i drugog tiskanog materijala u prilagođenom formatu, te za korisnike poboljšati uvjeti za obrazovanje, istraživanje, pristup informacijama te za pristup kulturnom životu zajednice, kazao je Tomo Antičić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.