KLUB BUJA

Politički trgovac: Bandić je u Saboru osvojio jedan mandat, a sad ih kontrolira čak 10

17.10.2018 u 15:03

Bionic
Reading

Sada već bivša HNS-ovka Marija Puh, prema svemu sudeći, podebljat će brojčano stanje kluba Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti u Hrvatskom saboru, čime će izravno ili neizravno zagrebački gradonačelnik kontrolirati čak 10 zastupnika. Ne bi u tome bilo ničega čudnog da na izborima njegova stranka nije osvojila samo jedan mandat, koji je donio upravo Milan Bandić, a koalicija u kojoj je izašao na izbore - samo dva mandata

Tako je u zajedničkom klubu i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović iz Narodne stranke - Reformisti Radimira Čačića, s čijom su strankom izašli na izbore.

Bandić nakon što je osvojio mandat nije želio ići u Sabor te ga je zamijenio đurđevački gradonačelnik Željko Lacković. No i priča s Lackovićem je zanimljiva jer u Saboru djeluje kao nezavisni zastupnik, a čak nije ni u saborskom klubu stranke preko čije je liste ušao u državni parlament. Međutim to ne znači da se posvađao s Bandićem. Lacković je i dalje lojalan Bandiću i podržava vladajuću HDZ-ovu koaliciju, kao i Stranka rada i solidarnosti.

Ubrzo nakon izbora Bandić je pojačao klub sa četiri zastupnika manjina: mađarske Robert Jankovics, romske Veljko Kajtazi, albanske Ermina Lekaj Prljaskaj i češke Vladimir Bilek.

Bandiću je prešao i Ivica Mišić iz stranke Promijenimo Hrvatsku, koja je na izbore izišla u koaliciji sa Živim zidom i na čijoj se listi probio u Sabor. Mišić se pridružio Bandiću nakon što se razišao s Ivanom Lovrinovićem kada se priklonio vladajućoj većini. Lovrinović je odlučio ostati u oporbi te je izbacio Mišića iz stranke Promijenimo Hrvatsku.

U svoje okrilje Bandić je prihvatio i bivšeg SDP-ovca Zdravka Ronka nakon što se ovaj posvađao s predsjednikom te stranke Davorom Bernardićem. Ronko će vjerojatno ući u antologiju hrvatske politike izjavom da će u Saboru podržavati HDZ-ovu većinu i vladu Andreja Plenkovića kako Bernardić ne bi stvorio veliku koaliciju s HDZ-om u slučaju novih izbora i tako uništio SDP.

>>> U Bandićevu stranku pristupili mladi sportaši, a hvale se i misicama

U Stranku rada i solidarnosti učlanio se tijekom ovog zastupničkog mandata i Kažimir Varda, a u Hrvatski sabor ušao je kao zastupnik HSU-a koji je na izborima nastupao u koaliciji sa SDP-om. Varda je prvo osnovao Stranku međugeneracijske solidarnosti Hrvatske (SMSH), koja se vrlo brzo utopila u Stranku rada i solidarnosti.

Sve u svemu, Bandiću se ne može osporiti vještina pri političkoj trgovini, a ostaje za vidjeti hoće li u narednim mjesecima dogovoriti suradnju s još kojim saborskim zastupnikom.

  • +3
Milan Bandić u Kozari putu Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić