100 dana nove talijanska vlade

Glasna, smušena i popularna: Malo vlada, ali se zato puno slika po novinama

08.09.2018 u 09:31

Bionic
Reading

Ona je glasna, smušena je i popularna - čudna talijanska vladajuća koalicija nacionalističke Lige i protuestablišmentskog Pokreta pet zvijezda (M5S) i dalje uživa u medenom mjesecu s biračkim tijelom. Nakon prvih sto dana vlasti rejting joj raste, iako je i dalje malo kome jasno u kojem smjeru vodi osmo europsko gospodarstvo.

"Sve se svodi na Facebook, Twitter. Nema politike", kaže Wolfgango Piccoli, analitičar konzultantske tvrtke Teneo Intelligence za dpa.

Po njegovim riječima, "vlada malo vlada, ali se zato puno slika po novinama".

Vladin dirigent na društvenim mrežama njezin je potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, čovjek koji ima više pratitelja na Facebooku - tri milijuna - od njemačke kancelarke Angele Merkel ili francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Salvini je mandat počeo 'križarskim ratom' protiv uplovljavanja brodova s migrantima u talijanske luke, uključujući i one koji ih spašavaju od havarija na moru, što je rezultiralo kritikama skupina za ljudska prava i sporom s partnerima u Europskoj uniji oko raspodjele migranata po zemljama članicama.

Dolasci migranata iz Sjeverne Afrike pali su za 80 posto, a protiv Salvinija je pokrenuta je istraga za otmicu i ilegalno zatočenje jer je odgađao iskrcavanje više od 150 migranata koje je s mora pokupilo plovilo talijanske obalne straže Diciotti.

On optužbe shvaća kao "medalju" i izaziva tužitelje da "dođu po njega". Migrante s Diciottija nazvao je "ilegalcima" koji će se pridružiti "desecima tisuća lažnih izbjeglica" u talijanskim gradovima.

  • +12
Matteo Salvini, Liga Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Te su mu se riječi isplatile. Kako je rasla zabrinutost javnosti zbog sve većeg priljeva izbjeglica, rasla je potpora Ligi. Stranka je nedavno u anketama premašila 30 posto podrške, što je 13 postotnih bodova više nego što je Liga osvojila na općim izborima u ožujku. .

To se dogodilo nauštrb M5S koji je osvojio otprilike dvostruko više mjesta u parlamentu od Lige, ali čijeg je čelnika, potpredsjednika vlade i ministra industrije Luigija Di Maija Salvini potpuno zasjednio.

I dok se čini da Salvini vodi igru, a Di Maio biva pomalo marginaliziran, treći čovjek za upravljačem, onaj koji bi trebao biti glavni - premijer Giuseppe Conte, nevidljiv je. Piccoli kaže da je taj odvjetnik bez političkog iskustva puka marioneta.

Sve u svemu, potpora dvjema vladajućim strankama kreće se oko 60 posto, što su prijašnje vladajuće snage mogle samo sanjati.

"Pet zvijezda i Liga imaju zajedničku protekcionističku i socijalnu poruku" koja je naišla na dobar odaziv biračkog tijela u strahu od stranaca i globalizacije, rekao je za dpa Lorenzo Pregliasco, politički analitičar i suosnivač internetske stranice YouTrend.

Vlada s mentalitetom oporbe

Kada je u pitanju legislativa, koalicija je usvojila samo jedan važan prijedlog zakona otkako je preuzela dužnost 1. lipnja - tzv. "dekret o dostojanstvu", koji je djelomično stavio izvan snage prijašnje reforme na području radnog zakonodavstva, s ciljem da se tvrtkama oteža da zapošljavaju ljude na određeno.

"U suprotnosti s ovom žalosnom politikom, vlada stalno nešto bombastično najavljuje, često kontradiktorno i obično nejasno, stvarajući puno buke i zauzimajući velike naslove", rekao je Piccoli.

Migranti u talijanskoj Cataniji u lipnju 2018. Izvor: Pixsell / Autor: EXPA/PIXSELL

Tako je na primjer bilo proturječnih signala iz vlade o tome treba li Italija nacionalizirati problematičnu zrakoplovnu kompaniju Alitalia i, nakon katastrofe na mostu u Genovi, mrežu autocesta.

Mišljenja se razlikuju i glede velikih infrastrukturnih projekata. Liga poziva na nove brze željezničke linije, autoceste i novi plinovod u južnoj Italiji, a M5S se protivi tim projektima zbog ugrožavanja okoliša i rizika od korupcije.

I Liga i M5S došli su na vlast na temelju obećanja koja bi mnogo koštala, poput rezanja svih poreza na 15 posto i davanja univerzalnog osnovnog prihoda svima koji su ispod crte siromaštva.

Carlo Cottareli, bivši izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji vodi studijski centar za fiskalnu politiku, rekao je za dpa da planovi Lige i M5S koštaju od 110 milijardi do 125 milijardi eura godišnje.

Ministar financija Giovanni Tira u pozadini se bori da ublaži zahtjeve Salvinija i Di Maija, upozoravajući da bi fiskalna nesmotrenost mogla približiti Italiju scenariju iz 2011. kada je skoro bankrotirala.

Proračunski planovi moraju biti dovršeni i predstavljeni Europskoj komisiji do 15. listopada, a zadnje izjave Salvijina, Di Maija i Contea pokazuju da su odustali od radikalnih planova ignoriranja fiskalnih pravila EU-a.

S obzirom na prošla iskustva, ta bi se poruka mogla promijeniti idućih dana. Međutim, vlada gotovo da može što hoće jer su oporbene snage - Demokratska stranka (PD) lijevog centra i Naprijed Italija Silvija Berlusconija - u rasulu.

"Nije lako biti oporba vladi", rekao je Carlo Calenda iz PD-a za dpa. "To je zato što je to vlada koja se ponaša kao da je još uvijek u oporbi: daje izjave o svemu, a ne donosi nikakve odluke".