eu

Glas: Za ulazak u Schengen dobit ćemo packu od onih kojima se Plenković nastoji dopasti

04.10.2019 u 14:25

Bionic
Reading

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš ustvrdila je u petak da Njemačka, Francuska i Nizozemska već sada kažu da ne možemo ući u Schengen jer za to nismo politički spremni pa možemo očekivati da nam packu daju isti oni kojima se predsjednik naše Vlade Andrej Plenković želi dopasti

'Mogućnost da Hrvatska uđe u Schengen je direktna korist koju naši građani imaju i koja je dvosmjerna, tako da ne idu samo naši građani u druge zemlje EU, nego, ono što je Hrvatskoj izuzetno važno za razvoj turizma, da drugi dođu k nama. U svemu tomu, premijer Andrej Plenković ponaša se na uobičajen način. On ima naopaki sustav vrijednosti - najvažniji je lik i djelo gospodina Plenkovića, iza toga je važan HDZ, a za državu ako nešto ostane - ostane, ako ne - žao mi je', komentirala je premijerovo ponašanje.

Mrak Taritaš smatra da će u političkom dijelu pristupa Schengenu očito biti problema.

'One zemlje koje već sada kažu da Hrvatska još ne može uskoro ući u Schengen, poput Nizozemske, Njemačke i Francuske, ističu da imamo jednu politiku prema unutra, a drugu prema van. Sve dok vam kažu da migrante vraćate prema granici i još niz stvari, nećete uskoro ući u Schengen iz jednostavnog razloga jer politički za to niste spremni', rekla je Mrak Taritaš.

Za Vesnu Pusić to što hrvatsko predsjedanje Europskom unijom počinje za manje od tri mjeseca važno je zbog utjecaja i ugleda Hrvatske unutar europskih institucija.

'Kroz organiziranost u predsjedanju, kroz kvalitetu predsjedanja, Hrvatska, iako ne može imati neposredne koristi, pokazuje da je ozbiljna ili nije ozbiljna zemlja i kroz to ima ugleda i temelja da utječe kasnije na neka pitanja koja su za nas važna, pa tako i Schengen. Ako predsjedanje možemo odraditi uspješno, znači da postoji realna vjerojatnost da smo sposobni i braniti vanjsku granicu EU. Ako to nismo u stanju, vjerojatno je da ni druge stvari ne možemo raditi', istaknula je Pusić.

U ovom trenutku, upozorila je, još ne znamo prioritete hrvatskog predsjedanja - jednu priču smo od premijera čuli prije ljeta u Saboru, a drugu od premijera čujemo ovih dana u Bruxellesu.

Pusić: Nije dobro da trebamo tutora

'Prije ljeta kao prioritete hrvatskog predsjedanja je naveo borbu protiv korupcije, pitanje izbjeglica i migranata, funkcioniranje pravosuđa, manjinska prava, proširenje i skup o državama zapadnog Balkana. Danas, kako iščitavamo iz govora u Bruxellesu, su unutarnje tržište, gospodarski rast, kohezija, klima i jačanje globalne uloge i utjecaja EU', rekla je Pusić i upitala kojim će se temama iz te dvije najave na kraju Hrvatska baviti tijekom predsjedanja.

Bila je, rekla je, prilično zabrinuta s obzirom na poznavanje situacije vezano za našu nespremnost za predsjedanje, ali se, dodala je, malo umirila jer nas je, kako se čini, pod svoje uzela Njemačka.

'Čini se da su i oni primijetili našu nespremnost, pa budući da baš oni preuzimaju predsjedanje nakon Hrvatske, angažirali su se oko pripremanja Hrvatske, pa čak i preuzimanja nekih organizacijskih zadaća oko našeg predsjedanja. To je dobro jer će nam pomoći, ali nije dobro za naš ugled i status da trebamo tutora da bismo odradili predsjedanje', istaknula je.

Pusić je pohvalila nastup Dubravke Šuice na ispitivanju za potpredsjednice Europske komisije jer je ona, objasnila je, dok je premijer Plenković ekscesno reagirao na pitanja o njezinoj imovini, jučer bila spremna odgovoriti i na to pitanje iako ga je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani pokušao izbjeći.

Kad je riječ o odnosu koalicije HDZ-a s Miloradom Pupovcem i odustajanju Hvidre od zahtjeva za raskidom te koalicije, Mrak Taritaš je istaknula kako smo 'svi bili svjesni činjenice da će ta ucjenjivačko-trgovačka koalicija potrajati'.

Slično smatra i za odnose HDZ-a i HNS-a, koji su, prema izjavama članova HNS-a, 'narušeni zbog nepovećanja plaća učiteljima' koja oni traže, te procjenjuje da iduće ljeto, neposredno prije parlamentarnih izbora, možemo očekivati njihov izlazak iz koalicije.